Linkovi

Hilari Klinton u poseti Aziji


Državna sekretarka Hilari Klinton u Aziji
Državna sekretarka Hilari Klinton u Aziji

Hilari Klinton je rekla da Sjedinjene Države imaju nacionalni interes u održavanju stabilnosti i slobode navigacije Južnim kineskim morem

Američka državna sekretarka Hilari Klinton počela je posetu Indoneziji pozvavši Udruženje zemalja jugoistočne Azije, poznato kao ASEAN, i Kinu da se dogovore o kodu ponašanja u cilju rešenja teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

U govoru održanom u Džakarti kasno večeras, Hilari Klinton je rekla da Sjedinjene Države imaju nacionalni interes u održavanju stabilnosti i slobode navigacije Južnim kineskim morem, u kojem se nalaze ostrva na koja pravo polažu Kina, Tajvan, Filipini, Vijetnam, Malezija i Brunej. Ona je pozvala sve umešane strane da ne povećavaju tenziju putem „prinudnih mera“ ili „zastrašivanja“ u cilju unapredjenja sopstvenih ciljeva.

Hilari Klinton je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za štampu sa indonežanskim kolegom Martijem Natalagavom. Sjedinjene Države već neko vreme pozivaju Indoneziju i 9 članica ASEAN-a da postignu konsenzus o kodu ponašanja za Južno kinesko more pre nego što počnu da ubeđuju i Kinu, koja nije članica ASEAN-a, da učini isto.
XS
SM
MD
LG