Linkovi

Klinton u nastavlja afričku turneju u Ugandi


Hilari Klinton sa predsednikom Senegala Makijem Salom u predsedničkoj palati u Dakaru, 1. avgusta 2012.
Hilari Klinton sa predsednikom Senegala Makijem Salom u predsedničkoj palati u Dakaru, 1. avgusta 2012.

Američka državna sekretarka putuje u Ugandu gde će se u petak sastati sa predsednikom Joverijem Musevenijem.

U okviru afričke turneje, američka državna sekretarka Hilari Klinton putuje u Ugandu gde će se u petak sastati sa predsednikom Joverijem Musevenijem. Diplomatski izvori ističu da će Klinton sa Musevenijem razgovarati o ulozi Ugande kao ključnog partnera Sjedinjenih Država u sprovođenju regionalne bezbednosti, kao i da će se založiti za izgradnju jačih demokratskih instutucija i poštovanje ljudskih prava.

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton u sredu je apelovala na afričke lidere da se ponovo okrenu demokratiji i izjavila da “stari način upravljanja” više ne može da funkcioniše na kontinentu sa usporenim ekonomskim rastom i sve većim brojem siromašnih. Ona je u Senegalu istakla da Afrikanci traže promene u zemljama gde manjinska elita profitira, a većina stanovništva ne može da se izvuče iz siromaštva.

“Vreme je - krajnje je vreme da lideri prihvate odgovornost, da tretiraju svoje narode dostojanstveno, poštuju njihova prava i omoguće im ekonomsku stabilnost i usluge za sve.”

Američka džavna sekretarka takođe je dodala da je posle nedavnih državnih udara u Nigeru i Gvineji uspostavljena vladavina prava, kao i da su u Beninu, Zelenortskim ostrvima, Liberiji, Nigeriji, Zambiji i Togou, u proteklih godinu dana održani fer i pošteni izbori.

Ovo je četvrta diplomatska poseta Hilari Klinton Africi, a cilj njene turneje jeste da prenese snažnu poruka Vašingtona da otvoreno tržište i demokratija predstavljaju najčvršći temelj za budućnost Afrike.

Klinton će tokom posete takođe predstaviti Sjedinjene Države kao alternativu kineskom ekonomskom i političkom uticaju, koji raste ogromnom brzinom otkako je Peking pojačao kampanju kako bi pridobio afričke zemlje na kontinentu bogatom resursima. Hilari Klinton nije konkretno pomenula Kinu, ali je istakla da je američki predsednik Barak Obama u svom poznatom govoru u Gani 2008. godine, obećao da Amerika nudi “partnerstvo, a ne pokroviteljstvo”.

“Dani kada su stranci dolazili i uzimali afrička bogatstva za sebe, ne ostavljajući ništa, ili vrlo malo, iza sebe, trebalo bi da budu prošlost u 21. veku.”

Hilari Klinton će u okviru afričke turneje posetiti i Južni Sudan, Keniju, Malavi i Južnoafričku Republiku, gde će se sastati i sa 94-ogodišnjim bivšim predsednikom i borcem za demokratiju, Nelsonom Mandelom.
XS
SM
MD
LG