Linkovi

Klinton privodi kraju afričku turneju


Državna sekretarka Hilari Klinton upisala se u knjigu žalosti na sahrani predsednika Gane Džona Ate Milsa.
Državna sekretarka Hilari Klinton upisala se u knjigu žalosti na sahrani predsednika Gane Džona Ate Milsa.

Posle današnje posete Gani, državna sekretarka će na kratko posetiti Benin, što će biti njena poslednja stanica pre povratka u SAD.

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton danas je u Gani prisustvovala sahrani predsednika Džona Ata Milsa, koji je iznenada preminuo pre nekoliko nedelja - 24. jula. Klinton će u Akri takođe razgovarati sa bivšim potpredsednikom, Džonom Mahamom koji je preuzeo dužnost šefa države nekoliko sati posle Milsove smrti.

Hilari Klinton je tokom posete Nigeriji u četvrtak još jednom apelovala na predsednika, Gudlaka Džonatana da preduzme agresivnije mere za sprečavanje sve učestalijih napada ekstremista na severu zemlje i u centralnom regionu.

Izvori bliski američkoj državnoj sekretarki izjavili su da je Klinton prenela predsedniku Džonatanu i vrhu nigerijske bezbednosne službe da je Vašington spreman da im pruži pomoć u vidu obuke policije i anti-terorističkih jedinica za borbu protiv pripadnika ekstremističke grupe Boko Haram, koji zahtevaju uvođenje šerijatskog zakona širom zemlje u kojoj živi 160 miliona ljudi.

“Nameravamo da nastavimo da vam pružamo podršku u reformama. Hvala vam što ste pomenuli zajednički rad koji smo uložili u organizovanje izbora. Takođe vas podržavamo u naporima za sprovođenje anti-korupcijskih reformi, više transparentnosti i ostalih uspeha koji ste vi i vaš tim postigli, jer verujemo da ne postoje ograničenja za budućnost Nigerije”.

Jedanaestodnevna turneja Hilari Klinton po Africi približila se kraju. Posle današnje posete Gani, državna sekretarka će na kratko posetiti Benin, što će biti njena poslednja stanica pre povratka u Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG