Linkovi

Hilari Klinton: Prekinuti veze sa Gadafijem


Hilari Klinton na konferenciji za štampu u Dar Es Salamu u Tanzaniji, 13. juni, 2011.
Hilari Klinton na konferenciji za štampu u Dar Es Salamu u Tanzaniji, 13. juni, 2011.

https://cms.clickability.com/cms?clickAction=createContent&xref=208b89e89a8ce7fdd5fc22184c034baa1307986542&typeid=19157#

Američka državna sekretarka Hilari Klinton apelovala je na zemlje Afričke unije da prekinu veze sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem i sarađuju sa libijskom opozicijom.

Hilari Klinton je to izjavila danas, u govoru održanom u sedištu Afričke unije u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi.

Američka državna sekretarka apelovala je na afričke lidere da zahtevaju od Gadafija da prihvati prekid vatre sa libijskim pobunjenicima i povuče se sa vlasti. Ona je takodje apelovala na njih da proteraju Gadafijeve diplomate iz njihovih zemalja i daju podršku libijskom pobunjeničkom Prelaznom nacionalnom savetu.

Hilari Klinton je priznala Gadafijevu višegodišnju podršku afričkim institucijama, ali je rekla da smo 'davno prevazišli dan kada bi bilo prihvatljivo da on ostane na vlasti.'

Etiopija je poslednja stanica njenog obilaska četiri zemlje. Putovanje je počelo prošle nedelje u Ujedinjenim arapskim emiratima, gde su Italija, Francuska i druge zemlje obećale milijardu i sto miliona dolara pomoći libijskim pobunjenicima.

Nemačka je, inače, danas zvanično priznala savet libijskih pobunjenika kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. Ministar inostranih poslova Gvido Vestervele je to objavio tokom posete pobunjeničkom uporištu Bengaziju. Nemačka, medjutim, ne učestvuje u vazdušnim napadima NATO-a koji pomaže pobunjenicima da zbace Gadafija sa vlasti. Istovremeno, Nemačka se time pridružila drugim zemljama koje su priznale Prelazni nacionalni savet, medju kojima su Francuska, Italija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

XS
SM
MD
LG