Linkovi

Dogovor na konferenciji u Durbanu


Generalni sekretar UN-a Ban ki Mun na konferenciji o klimatskim promenama u Durbanu u Južnoafričkoj republici
Generalni sekretar UN-a Ban ki Mun na konferenciji o klimatskim promenama u Durbanu u Južnoafričkoj republici

Delegati iz 194 zemlje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Južnoafričkoj Republici, dogovorili su se da nastave pregovore o sporazumu koji bi obavezao države da preduzmu akciju i uspore klimatske promene.

Prema današnjem dogovoru, industrijske zemlje će morati da se pridržavaju takozvanog Protokola iz Kjota, usvojenog 1997, još najmanje pet godina posle isteka njegove važnosti 2012. Protokol obavezuje zemlje da se drže postavljenih ciljeva o ispuštanju gasova koji izazivajui efekat staklenika. Međutim, Rusija, Japan i Kanada su već saopštile da neće učestvovati u produženju važnosti Protokola. Sporazum je postignut gotovo dva dana posle predviđenog završetka dvonedeljne konferencije u Durbanu.

Sjedinjene Države su saopštile da će prihvatiti obavezujuća smanjenja jedino ako svi veliki zagađivači prihvate sličnu obavezu. Kina i Indija se otvoreno protive dogovoru, s obrazloženjem da su one već pokrenule ambiciozne ekološke programe, dok industrijske zemlje ne sprovode sadašnje obaveze. Tri zemlje sa najvećim brojem stanovnika na svetu, nisu se obavezale da će poštovati Protokol iz Kjota. Na konferenciji nisu data nikakva neposredna obećanja o smanjenju ispuštanja gasova koji se okrivljuju za klimatske promene.

Delegati su se međutim dogovorili da uspostave fond pomoći sironašnim zemljama da se bore sa globalnim zagrevanjem, ali nije saopšteno ko će da finansira takav fond.

XS
SM
MD
LG