Linkovi

Pregovori o klimatskim promenama


Delegati na konferenciji o klimatskim promenama u Durbanu, u Južnoafričkoj republici
Delegati na konferenciji o klimatskim promenama u Durbanu, u Južnoafričkoj republici

Delegati iz gotovo 200 zemalja nastavili su danas pregovore o sporazumu o borbi protiv globalnog zagrijavanja, i nakon planiranog završetka konferencije o klimatskim promjenama u Južnoafričkoj republici.

Delegati razmatraju prijedlog Evropske unije kojim se poziva na produženje Kjoto protokola kao i početak pregovora o novom sveobuhvatnom sporazumu, koji bi bio zaključen do 2015. i stupio na snagu pet godina kasnije. Evropska komesarka za klimatske promjene Koni Hedegard pozvala je učesnike konferencije da postignu kompromis o tom prijedlog prije isteka roka. Pregovarači međutim ističu da neće imati dovoljno vremena da unesu svoje primjedbe u plan Evropske unije.

Najveći svjetski zagađivači, među kojima su Sjedinjene Države, Kina i Indija, nisu pristali na taj prijedlog. Brisel je međutim dobio podršku Saveza malih ostrvskih država, kao i najmanje razvijenih zemalja. Evropska unija saopštila je da neće obnoviti obaveze iz Kjoto protokola, ukoliko se sve zemlje ne obavežu na smanjenje emisije štetnih gasova. Sjedinjene Države navele su da će pristati na obavezna smanjenja, ukoliko to urade i svi ostali glavni zagađivači.

XS
SM
MD
LG