Linkovi

CIA veruje da je Rusija pomogla Trampu da pobedi


Arhiva - predsednik Barak Obama govori u bazi Mek Dil u Tampi na Floridi 6. decembra 2016. (Monica Herndon/Tampa Bay Times via AP, Pool)
Arhiva - predsednik Barak Obama govori u bazi Mek Dil u Tampi na Floridi 6. decembra 2016. (Monica Herndon/Tampa Bay Times via AP, Pool)

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) veruje da je Rusija intevenisala tokom prošlih predsedničkih izbora u Sjedinjenim državama, kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi, javio je Vašington post. U tekstu objavljenom u petak uveče, dnevnik citira anonimnog zvaničnika koji kaže da je cilj mešanja "bio da podrži jednog kandidata umesto drugog, da pomogne da Tramp bude izabran".

Priča Vašington posta dolazi nakon saopštenja izdatog ranije u petak da je predsednik Barak Obama naložio obaveštajnim agencijama da izvrše punu istragu "aktivnosti povezanih sa hakovanjem koje su za cilj imale ometanje američkih predsedničkih izbora 2016.".

Kongres poziva na javnu istragu

Raste pritisak sa strane i demokratskih, i republikanskih članova Kongresa, koji pozivaju na temeljnu i javnu istragu o ruskom mešanju u izbore.

Tekst u Vašington postu kaže da Bela kuća zna o ruskom mešanju već mesecima, ali da nije mogla da odluči koji je najbolji način da reaguje pre predsedničkih izbora bez "eskalacije napetosti sa Moskvom i optužbi da pokušava da pomogne kampanji Hilari Klinton".

"Opiranje Bele kuće Baraka Obame da odgovori na navodne ruske upade bre izbornog dana uznemirilo je demokrate na Kapitol hilu, kao i članove kampanje Hilari Klinton", piše Post.

List navodi da je lider većine u Senatu, rebulikanac Mič Mek Konel sumnjao u "verodostojnost obaveštajnih podataka" prikupljenih o ruskom ponašanju i da je rekao Obaminij administraciji da ukoliko javno optuži Ruse, da će on taj akt videti kao "akt strančarenja".

Mesecima kasnije, novoizabrani predsednik Tramp izabrao je Mek Konela kao kandidata za sektretara za transport.

Erik Šulc, zamenik glavnog sekretara Bele kuće za informisanje, rekao je novinarima u petak da je postojao obrazac "zlonamerne" sajber aktivnosti podešene da vremenski koincidira sa američkim izborima. On je rekao da će istraga biti "dubinsko ronjenje" i da će morati da dosegne unazad sve do predsedničkih izbora 2008, kada je sajber uplitanje pripisano Kini.

Šulc je rekao da bi istraga mogla da obuhvati bilo koje i svako strano mešanje i da bi istražitelji trebalo da idu kuda god ih dokazi odvedu.

Upitan o ruskoj ulozi, Šulc je rekao da je ta vrsta aktivnosti "ništa novo za Moskvu", dodajući da Sjedinjene Države vide kako Rusija radi tu vrstu stvari po Aziji i širom Evrope već godinama.

Rezultati istrage

Šulc kaže da je predsednik naložio da mu se dostave rezultati istrage pre nego što napusti funkciju 20. januara. Rekao je da će Bela kuća obelodaniti javnosti onoliko izveštaja koliko bude mogla.

Šulc je takođe objasnio da ovo nije potez u cilju promene rezultata američkih izbora, već da je cilj zaštititi integritet budućih izbora u Sjedinjenim Državama otkrivajući obim onoga što se dogodilo.

Glasanje u Njujorku na predsedničkim izboprima 8. novembra(R. Taylor / VOA)
Glasanje u Njujorku na predsedničkim izboprima 8. novembra(R. Taylor / VOA)

Republikanski tranzicioni tim novoizabranog predsednika Donalda Trampa saopštio je u petak uveče: "Ovo su isti oni ljudi koji su rekli da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje. Izbori su okončani odavno jednom od najvećih elektrskih pobeda u istoriji. Vreme je da se krene dalje i da se 'Amerika učini ponovo velikom'".

Ranije u petak, savetnik Bele kuće za antiterorizam Liza Monako saopštila je probno udarnu vest na doručku "Krišćn sajns monitora".

"Možda smo prešli novi prag i dužnost nam je da predutzmemo korake na tom polju, da preispitamo, da preduzmemo neke akcije za kasnije, da razumemo šta se dogodilo i da saopštimo lekcije koje smo naučili", rekla je Monako.

Neki američki kongresmeni pozdravili su saopštenje.

Predstavnik demokrata Adam Šif rekao je u saopštenju: "Administracija treba da radi na što vrećem razotkrivanju uz zaštitu naših izvora i metoda i da rezultate predstavi javnosti".

U oktobru, Obamina administracija formalno je optužila Rusiju za sajber napade na Demokratski nacionalni komitet i druge političke organizacije. Vikiliks je objavio izvode iz hakovanih mejlova koji su potencijalno štetili demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država rukuje se sa novoizabranim potpredsednikom Majkom Pensom na turneji zahvalnosti u Des Moinesu u Ajovi 8. decembra
Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država rukuje se sa novoizabranim potpredsednikom Majkom Pensom na turneji zahvalnosti u Des Moinesu u Ajovi 8. decembra

Republikanski novoizabrani predsednik Donald Tramp u više navrata je umanjivao rusko mešanje u američke izbore. Tokom predizborne debate, rekao je da su sajber napadi mogli da izvede "sto kila težak čovek sedeći na krevetu".

Trampov tim tada je govorio da glasači treba da se fokusiraju na ono što se nalazilo u mejlovima.

Tema u Kongresu

Pošto je Obami preostalo tek nekoliko nedelja još u Beloj kući, izveštaj bi mogao da posluži samo za ustanovljavanje nekih činjenica sa kojima bi se Kongres uhvatio u koštac naredne godine.

Nekoliko republikanskih čelnika u Senatu, uključujući Džona Mek Kejna i Lindzi Graham, reklo je da se priprema za lansiranje široke istrage o ruskom mešanju u izbore i njene sajber pretnje po američku vojsku. Oboje senatora kritički su bili nastrojeni prema Trampovom uzdizanju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Senator Lidsi Graham
Senator Lidsi Graham

Graham je izjavio za CNN: "Ići ću protiv Rusije na svaki način na koji mogu da idem protiv Rusije. Mislim da su oni jedan od najdestabilizirajućih uticaja na svetskoj sceni. Misli da se jesu umešali u naše izbore i želim da Putin lično plati cenu za to".

Putin je odbacio ono što je nazvao američkom "histerijom" zbog hakovanja institucija Demokratske stranke, rekavši da nije važno ko je provalio mejlove i da bi Amerikanci trebalo da se fokusiraju na njihov sadržaj.

Cindy Saine

XS
SM
MD
LG