Linkovi

Kontroverza oko kineskih tunela


Kontroverza oko kineskih tunela
Kontroverza oko kineskih tunela

Jedan profesor vašingtonskog univerziteta Džordžtaun i nekolicina njegovih studenata izazvali su senzaciju u američkim naučnim krugovima objavljivanjem studije u kojoj se tvrdi da je Kina izgradila ogromnu mrežu podzemnih tunela u kojima krije možda čak dve do četiri hiljade komada nuklearnog oružja. Međutim, neki naučnici osporavaju tu tvrdnju.

Uz zvuke kineske vojne muzike, četvorica studenata univerziteta Džordžtaun već tri godine iščitavaju kineske vojne priručnike, proučavaju snimke kineskog vojnog televizijskog kanala i Televizije Finiks, iz Honkonga i čitaju blogove na internetu. Dvadeset njihovih kolega prevelo je na hiljade tekstova o kineskom vojnom arsenalu.

Njihov profesor, Filip Karber, izazvao je buru kada je objavio da Kinezi imaju tunele dužine 4800 kilometara u kojima možda kriju hiljade primeraka nuklearnog oružja.

Prema najkonzervativnijoj proceni dobijate cifru od skoro 2 hiljade, jer ih grade već 45 godina“, kaže profesor Karber.

Međutim, mnogi naučnici i nuklearni stručnjaci kažu da Karberov rad nema čvrstu naučnu podlogu.

„To je čista glupost“, kaže Džefri Luis, saradnik Instituta Monterej.

Naravno da mogu da grade tunele, mnogo tunela, ali kako znate šta je u njima? Otkud im toliko plutonijuma za nuklearno oružje? A izvor tih informacija su četiri kineska bloga koje pišu klinci ne znajući o čemu govore“, kaže Luis.

U blogovima se navodi jedan članak iz 1995. u kome kinesko ministarstvo odbrane tvrdi da ima 2350 nuklearnih bojevih glava. Naučnici dovode to u pitanje i kritikuju studente da nisu ustanovili koji je originalni izvor te informacije. Gregori Kjulaki je predstavnik Saveza zabrinutih naučnika.

„Uopšte se nisu potrudili da procene pouzdanost prikupljenih informacija. Poslovica kaže: na jedno uvo ušlo, na drugo izašlo“, kaže Kjulaki.

Student Vilijam Kim se ne slaže.

Imamo izjave generala o tajnim tunelima i satelitske snimke zemljotresa duž rasedlina, koji pokazuju da tamo ima vojnih baza. Nismo to pokupili sa Tvitera“, kaže Kim.

„Nisu videli ni jednu stranicu ovog teksta. Kako onda mogu da ga kritikuju i komentarišu?“, ističe profesor Karber.

Ali Džefri Luis kaže da se to ne uklapa u političku sliku Kine.

Politički to bi bilo veoma provokativno. Kineskoj komunističkoj vladi može da se pripiše štošta, ali ona pomno izbegava sve rizike“, kaže Luis.

Profesor Karber kaže da ne predlaže novu nuklearnu trku već samo pregovore.

„Moramo da prestanemo da se pretvaramo da Kinezi ne rade ništa tajno. Ali to ne znači da treba da ih napadnemo ili demonizujemo. Samo treba da ih upitamo da li je u njihovom interesu da započnu trku u naoružavanju u Aziji“, kaže profesor Karber.

On procenjuje da će kroz oko pet godina svet morati da se suoči sa onim što se, po njegovom uverenju, krije u tunelima u Kini.

XS
SM
MD
LG