Linkovi

Oštre mere bezbednosti na zapadu Kine


Naoružane kineske paravojne snage na ulicama Urumčija
Naoružane kineske paravojne snage na ulicama Urumčija

Grupe teško naoružanih kineskih specijalaca patroliraju ulicama Urumčija, glavnog grada zabačene zapadne regije Šindjiang, na prvu godišnjicu najgoreg etničkog nasilja u više decenija.

Bezbednosne snage danas su rasporedjene širom Urumčija, gde je u smrtonosnim nemirima izmedju muslimanskih Ujgura i većinskih Han Kineza, koji su izbili na današnji dan, ubijeno blizu 200, a ranjeno više od 1600 ljudi.

Mada je posetiocima dozvoljeno da slobodno putuju po pokrajini Šindjiang, pripadnici službi bezbednosti proveravaju njihov prtljag na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i po hotelima.

Vlasti u toj pretežno muslimanskoj regiji nedavno su postavile 40 hiljada kamera u Urumčiju i okolini. Posle pomenutih prošlogodišnjih nemira angažovano nekoliko hiljada novih policajaca.

Komunikacije te pokrajine sa spoljnim svetom, uključujući dostupnost internetu, medjunarodne telefonske pozive i tekstualne poruke, bili su presečeni više od šest meseci, ali su ponovo uspostavljene ranije ove godine.

XS
SM
MD
LG