Linkovi

Kina kritikuje dogovor u SAD


Odnosi Kine i SAD već su zategnuti zbog ogromnog deficita u trgovinskoj razmeni dve zemlje
Odnosi Kine i SAD već su zategnuti zbog ogromnog deficita u trgovinskoj razmeni dve zemlje

Državna agencija Šinhua kritikovala je pregovarački proces kojim je postignut sporazum kao, kako je navedeno, "sumanuto pregovaračko nadmetanje". Agencija navodi da Sjedinjene Države pate od „nekontrolisane zavisnosti“ od dugovanja, koja narušava kredibilitet zemlje i predstavlja tempiranu bombu.

Guverner kineske Centralne banke, Žou Šjaočuan, bio je umereniji i apelovao na Vašington da preduzme konkretne i odgovorne korake za ponovno uspostavljanje poverenja u američke državne obveznice, ističući da postojeća neizvesnost ugrožava globalni privredni oporavak. Žou je pozdravio sporazum, ali je dodao da će pažljivo da prati njegovu primenu.

Kineska agencija za kreditni rejting Dagong smanjila je kreditnu sposobnost Sjedinjenih Država, navodeći da postignuti dogovor ni na koji način ne rešava suštinu američke prezaduženosti. Agencija je saopštila da smanjuje rejting Sjedinjenih Država sa A plus na A, zato što postignuti dogovor ne doprinosi jačanju sposobnosti Amerike da otplaćuje svoje dugove.

XS
SM
MD
LG