Linkovi

Bajden Kinezima: Ekonomija SAD snažna


Američki potpredsednik Džozef Bajden u poseti Kini
Američki potpredsednik Džozef Bajden u poseti Kini

Američki potpredsednik Džozef Bajden je danas nastojao da uveri Kinu da je njena ogromna finansijska imovina u Sjedinjenim Državama bezbedna i da Amerika nikada neće kasniti sa otplatom svojih dugova. Obraćajući se studentima u Čengduu, Bajden je rekao da je siguran u snagu ekonomije Sjedinjenih Država.

On je zapazio da Amerikanci i dalje poseduju najveći deo američkog duga, što Vašingtonu ostavlja velike unutrašnje mogućnosti da obuzda trošenje i obezbedi otplatu. Kineska agencija Šinhua je reagujući na Bajdenova uveravanja istakla da su ona "daleko od dovoljnih" da ublaže zabrinutost u Kini i na drugim velikim tržištima.

U današnjem komentaru kineske zvanične agencije, traže se konkretne akcije i ukazuje da Vašington mora da "shvati da poverenje ne može da se uspostavlja na pukim rečima". Američki potrpedsednik je takođe odao priznanje razvoju kineske ekonomije i istakao da su Sjedinjene Države i Kina suočene sa zajedničkim globalnim opasnostima i dele mnogo istih strateških ciljeva i odgovornosti.

XS
SM
MD
LG