Linkovi

Amerika privlači turiste iz Kine


Alcatraz is part of the Golden Gate National Recreation Area, including Muir Woods and the Golden Gate Bridge. (Photos by Carla Babb and Ryan Newell)
Alcatraz is part of the Golden Gate National Recreation Area, including Muir Woods and the Golden Gate Bridge. (Photos by Carla Babb and Ryan Newell)

San Francisko je oduvek privlačio veliki broj turista iz Kine, a posle najave sporazuma o viznim olakšicama izneđu Vašingtona I Pekinga, u Sjedinjenim Državama se očekuje još veći priliv turista iz ove azijske zemlje.

Gradske metropole, kulturni spomenici kao i ikona San Franciska most Golden Gejt, upisani su pod “videti obavezno” u itinerere turističkih grupa iz Kine. Li Hong je impresionirana mostom.

Prvi put sam u Americi. Ovde je veoma lepo . Mi u Kini imamo problem velike zagađenosti. Osećam čist vazduh, nebo je plavo, oblaci beli. Sve je to u Kini luksuz. Nema gužve, građevine nisu tako visoke. Moj prvi utisak je dobar.”

Očekuje se da će turističkih poseta biti sve više pošto su Sjedinjene Države i Kina u novembru najavile obostrano veći broj višekratnih turističkih viza čiji će rok biti od jedne do deset godina.

Turistički vodič Heri Čen iz kompanije Džoj Holidej sa sedištem u San Francisku vodi turiste iz Azije u obilazak gradova i znamenitosti među kojima su i nacionalni parkovi. On kaže da će promena viznog režima doprineti ekonomijama obe zemlje.

“To je dobar način da dve kulture nauče nešto jedna od druge, da se gradi prijateljstvo I razumevanje.

Ovo troje prijatelja videće mnoge znamenitosti. Ni Ši iz Šenžena kaže da su tek počeli obilaske.

Ovde smo došli samo na jedan dan, a onda idemo u Los Anđeles na tri četiri dana. Tamo bismo voleli da idemo u šoping. Kasnije planiramo da obiđemo Grand Canyon i odemo u Las Vegas. Želim da vidim te prizore, a u Vegasu kazina i ostalo.”

Posetioci San Franciska uživaju u gradskoj raznovrsnosti. Tura obuhvata i zaustavljanje u Hajt Ešberiju, utočištu mladih hipika 1960 tih, kao I četvrt Kastro popularnu među pripadnicima LGBT populacije. Za turiste iz Kine ova raznovrsnost je vrlo interesantna kaže turistički vodič Lankun Vajdner.

“Vidite ljude iz celog sveta, različitu hranu, arhitekturu, čak i različit način življenja.”

Širom grada, agencija Linde Li “Sve o kineskoj četvrti” nudi specijalizovane obilaske gde turisti i sa zapada i iz Kine mogu da saznaju više o istoriji Kineza koji žive na zapadnoj obali.

Iako posetioci iz Azije mogu da vide I poznate prizore poput radnji u kojima se prodaju tradicionalni kineski lekovi ono što je za njih novo su kalifornijski kolačiči sudbine, koji su kinesko američka inovacija.

XS
SM
MD
LG