Linkovi

Stotine pritvorenih na Tibetu


Tibetanski izgnanici se mole pored pogrebnog plamena 27 godišnjeg mladića demonstranta protiv kineske uprave
Tibetanski izgnanici se mole pored pogrebnog plamena 27 godišnjeg mladića demonstranta protiv kineske uprave
Kineska policija je navodno pritvorila stotine ljudi u okviru bezbednosne racije u glavnom gradu Tibeta, Lasi, pošto su dve osobe zapalile sebe ranije ove nedelje u znak protesta zbog kineske uprave.

Radio Slobodna Azija, koji operiše uz pomoć američke vlade, naveo je kasno danas jedan lokalni izvor prema kome su kineske vlasti pritvorile oko 600 stanovnika Tibeta. Takodje je navedeno da su mnogi drugi proterani iz autonomne regije Tibet.

U prošlu nedelju dvojica mladića su se zapalila ispred čuvenog hrama Jokhang, u Lasi, u prvom takvom incidentu koji se odigrao u tom strogo čuvanom glavnom gradu Tibeta. Državni mediji navode da je jedan od demonstranta umro na licu mesta dok je drugi hospitalizovan.

U medjuvremenu, grupe u egzilu su danas izvestile da je jedna majka troje mlade dece, u pretežno tibetanskom području jugozapadne Kine, umrla pošto se zapalila po svemu sudeći u znak protesta protiv kineske uprave.

Ta žena, identifikovana kao 33 godišnja Rikio, umrla je juče ispred manastira Jonang Džamtang, u prefekturi poznatoj kao Ngaba, lociranoj u pokrajini Sečuan.
XS
SM
MD
LG