Linkovi

Kina pooštrava kontrolu protoka državnih tajni


Kina planira da pooštri zakon, kojim se od internet operatera i telekomunikacionih kompanija zahteva da podnesu izveštaj vlastima o korisnicima za koje se veruje da komentarišu državne tajne.

Kineska zvanična novinska agencija Šinhua saopštila je da je predloženi amandman na Zakon o čuvanju državnih tajni predat stalnom odboru Narodnog kongresa na treće razmatranje. Takođe se navodi da su ti amandmani obično podvrgnuti trostepenom razmatranju pre nego što ih Narodni kogres usvoji.

Agencija Šinhua navodi da je ovim amandmanom predviđeno da intrenet i telekomunikacione kompanije smesta obustave prenos informacija ukoliko utvrde da one sadrže "državne tajne“. Tim amandmanom se takođe predviđa da se moraju voditi zabeleške o razgovorima kada se sumnja da dolazi do odavanja državnih tajni, a te zabeleške bi potom trebalo da budu predate kineskim bezbednosnim agencijama.

Ovim amandmanom se državne tajne u širem smislu definišu kao informacije koje bi, ukoliko budu iznete u javnost, nanele štetu kineskoj bezbednosti ili interesima u domenu politike, ekonomije odbrane i sličnim domenima.

XS
SM
MD
LG