Linkovi

Spor oko Nobelove nagrade


Predsednik norveškog Odbora za dodelu Nobelove nagrade sa slikom kineskog disidenta Liu Šiaoboa
Predsednik norveškog Odbora za dodelu Nobelove nagrade sa slikom kineskog disidenta Liu Šiaoboa

Norveški funkcioneri navode da je kineska vlada otkazala sastanak sa njihovom ministarkom za ribarstvo zbog toga što je Odbor za dodelu Nobelove nagrade dodelio to priznanje zatvorenom kineskom disidentu, Liu Šiaobou.

Norveška ministarka za ribarstvo Lisbet Berg-Hansen stigla je u Kinu danas, radi jednonedeljne posete Svetskoj izložbi, u Šangaju. Ona je danas trebalo da sa zamenikom kineskog ministra za ribarstvo razgovara o trgovini morskim plodovima između dve zemlje, ali je sastanak otkazan.

Lisbet Berg-Hansen je istakla da Norveškoj nije dato zvanično objašnjenje za otkazivanje sastanka, mada su norveški funkcioneri ranije saopštili da je razlog izbor lauerata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Kina je u petak osudila odluku dbora, nazvavši Liua kriminalcem. Peking je upozorio da će odnosima dve zemlje biti naneta šteta ukoliko Liu bude dobio tu nagradu.

Kineske vlasti su uhapsile Liua decembra 2008. i osudile ga na 11 godina zatvora zbog subverzije. Liu je inače organizator pro-demokratske peticije Povelja 08.

XS
SM
MD
LG