Linkovi

Sukob Kine i Instituta za Nobelovu nagradu


Demonstranti nose transparent na kojem piše Oslobodite Dr. Liu Šiaoboa
Demonstranti nose transparent na kojem piše Oslobodite Dr. Liu Šiaoboa

Šef Nobelovog instituta kaže da je 19 zemalja odbilo poziv da u petak prisutvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, što je u suprotnosti sa tvrdnjom Kine da „većina“ zemlja podržava njen apel da se taj dogadjaj bojkotuje.

Predstavnica kineskog ministarstva inostranih poslova, Djiang Ju, na današnjem redovnom brifingu u Pekingu, nazvala je one koji podržavaju dobitnika nagrade Liu Šiaoboa „grupom klovnova“ . Ona je rekla da „velika većina medjunarodne zajednice“ neće prisutvovati toj ceremoniji, dodavši da više od „stotinu zemalja“ podržava stav Kine“.

Medjutim Nobelov institut u Oslu izdao je saopštenje da je pored Kine svega još 18 zemalja odbilo njihov poziv „iz različitih razloga“. Direktor tog instituta, Geir Lundestad izjavio je za francusku novinsku agenciju Frans pres da su 44 zemlje prihvatile poziv.

Nije bilo odmah jasno koliko zemalja je primilo poziv.

Ista organizacija identifikovala je zemlje koje su odbacile poziv. To su: Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, Srbija, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko.

XS
SM
MD
LG