Linkovi

Hongkong podržava Nobelovca


Pro-demokratski porotesti sa transparentima na kojima je lik pritvorenog kineskog disidenta Liu Šaoboa, dobitnika Nobelove nagrade za mir, 5. decembar 2010.
Pro-demokratski porotesti sa transparentima na kojima je lik pritvorenog kineskog disidenta Liu Šaoboa, dobitnika Nobelove nagrade za mir, 5. decembar 2010.

Stotine boraca za demokratiju u Hongkongu su se danas okupile na mitingu na kojem je traženo da Kina oslobodi zatvorenog disidenta Liu Šaoboa uoči zvaničnog uručenja Nobelove nagrade za mir idućeg petka.

Najmanje 400 demonstranata je sa zastavama i transparentima prodefilovalo kroz finansijski centar Hongkonga do Kancelarije predstavnika Kineske vlade, zahtevajući Liuovo oslobođenje. Demonstranti su podržali njegov apel za demokratske reforme u Kini i tražili da vlasti oslobode njegovu suprugu iz kućnog pritvora.

Nobelov odbor na svečanosti u petak u norveškoj prestonici Oslu treba da dodeli Liu nagradu za mir, uprkos tome što je on u zatvoru i što Peking sprečava njegove rođake da izađu iz Kine i prime priznanje.

Liu je koautor „Povelje 08“, odnosno peticije kojom se traže obuhvatne političke reforme i slobode u jednopartijskoj Kini. Kineske vlasti su ga prošle godine zbog subverzivne delatnosti osudile na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina.

Peking je osudio odluku Nobelovog komiteta da dodeli Liu nagradu za mir i vrši pritisak na strane diplomate da bojkotuju svečanu dodelu nagrade.

Liu je danas dobio podršku i od bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela i južnoafričkog nadbiskupa Dezmonda Tutua, ranijeg dobitnika Nobelove nagrade za mir. U članku objavljenom u britanskom dnevniku „Obzerver“, Havel i Tutu traže Liuovo „bezuslovno oslabađanje“. Oni su optužili Kinu da podržava „izopačene režime“ i koriste „brutalnu silu“ za obračunavanje s disidentima u zemlji. Njih dvojica su naglasili da Peking mora da sprovede „suštinske reforme“, ako želi da postane „istinski lider“ u očima međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG