Linkovi

Kineski projektili na spornom ostrvu


Mapa aktivnosti u Južnom kineskom moru
Mapa aktivnosti u Južnom kineskom moru

Kina je razmestila napredni raketni sistem zemja-vazduh na jedno od spornih ostrva na koje polaže pravo u Južnom kineskom moru, što će sasvim sigurno dodatno uzburkati strasti na relaciji između zvaničnog Pekinga i njegovih suseda.

Ministarstvo odbane Tajvana saopštilo je da su raketne baterije postavljene na ostrvu Vudi, koje je deo lanca ostrva Parasel. Na snimcima civilnog satelita od nedelje, koje je prva emitovala konzervativna kablovska TV mreža Foks Njuz, vide se dve baterije od osam lansera raketa zemlja-vazduh, kao i radarski sistem razmešteni na plaži.

Ministar spoljnih poslova KIne Vang Ji rekao je u Pekingu da su izveštaji o razmešđtanju projektila izmišljotine nekih zapadnih medija i da ne odražvaju realnost kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Američki admiral Heri Heris, komandant američke Pacifičke komande, izjavio je u Tokiju da razmeštanje projektila predstavlja "militarizaciju Južnog kineskog mora", upravo na na način na koji je predsednik Ši Đinping obećao da se nikad neće dogoditi.

XS
SM
MD
LG