Linkovi

Kina demantuje tvrdnje Njujork tajmsa


Novinar Njujork Tajmsa Kristofer Bakli (u sredini)
Novinar Njujork Tajmsa Kristofer Bakli (u sredini)

Novinar Njujork Tajmsa Kristofer Bakli je, kako taj dnevnik navodi, bio primoran da napusti Kinu zbog odlaganja akreditacije

Kineske vlasti su saopštile da još uvek razmatraju molbu za vizu novinara Njujork Tajmsa Kristofera Baklija, koji je, kako taj dnevnik navodi bio primoran da napusti Kinu zbog odlaganja akreditacije.

Njujork Tajms tvrdi da je dugogodišnjih dopisnik iz Kine Bakli „bio primoran da napusti Kinu“, pošto su vlasti odbile da mu izdaju vizu do kraja godine, uprkos brojnim zahtevima.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova danas je odbacilo te optužbe, demantujući da je zahtev za vizu odbijen i insistirajući da nije tačna tvrdnja da je on bio deportovan. Medjutim, nisu navedeni nikakvi detalji.

Klub stranih dopisnika u Kini je danas saopštio da „veoma žali“ zbog toga što je Bakli bio primoran da napusti zemlju, dodavši da je odsustvo jasne odluke od strane Pekinga „neizbežno podstaklo sumnje“ da je Njujork Tajms kažnjen zbog izveštavanja o Kini.

Kineske vlasti su u oktobru blokirale verzije veb stranice Njujork Tajmsa na kineskom i engleskom, pošto je objavio članak u kojem se iznose detalji o navodnom ogromnom bogatstvu porodice premijera Vena Djiabaoa.
XS
SM
MD
LG