Linkovi

Kina: Obeležena 120. godišnjica rodjenja Mao Zedonga


Red za ulazak u mauzolej Mao Zedonga na pekinškom trgu Tijenanmen, na 120. godišnjicu njegovog rodjenja, 26. decembra 2013.
Red za ulazak u mauzolej Mao Zedonga na pekinškom trgu Tijenanmen, na 120. godišnjicu njegovog rodjenja, 26. decembra 2013.

KIneski Predsedenik Ši Djinping i 6 članova najvišeg tela komunističke partije odali su pošto bivšem komunističkom lideru u njegovom mauzoleju na trgu Tijenanmen u Pekingu.

Grupe posetilaca su takodje položile vence na spomenik Maou u njegovom rodnom mestu Šaošan u centralnoj pokrajini Hunan.

U govoru partijskim liderima predsednik Ši je odao priznanje Maovim "velikim dostignućima", ali je pomenuo da je on takodje pravio greške. Mao se smatra osnivačem moderne Kine pošto je komunistička partija, koju je predvodio, odnela pobedu u dugogodišnjem gradjanskom ratu 1949. godine.

Njegove pristalice smatraju da je Mao oslobodio Kinu stranih uticaja, okončao haos u zemlji i učvrstio njeno jedinstvo. Medjutim, mnogi ga takodje krive za smrt desetina miliona ljudi tokom njegovih kontroverznih socijalnih eksperimenata - "Velikog skoka napred" i kulturne revolucije 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Nakon njegove smrti 1976. zvaničan stav vlade bio je da je Maov učinak bio 70 odsto pozitivan i 30 odsto negativan. Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo državni dnevnik "Global tajms", čak 85 odsto Kineza smatra da su Maove zasluge važnije od njegovih grešaka. Medjutim, prema istom istraživanju, mladji i obrazovaniji Kinezi su manje skloni da imaju pozitivno mišljenje o nekadašnjem lideru.
XS
SM
MD
LG