Linkovi

Rast inflacije u Kini, Indiji


Rast inflacije u Kini, Indiji
Rast inflacije u Kini, Indiji

Stopa inflacije u Kini se u maju povećala na 5,5 odsto, što je najviši nivo posle gotovo tri godine, uprkos nastojanjima vlade da uspori brzi rast ekonomije.

Prošlomesečna stopa inflacije je nadmašila aprilsku, koja je iznosila 5,3 odsto, zahvaljujući pre svega poskupljenju hrane izazvanom velikim sušama u nekim delovima Kine. Peking je kao cilj odredio godišnju stopu od 4 odsto, što smatra nivoom koji neće izazvati socijalne nemire. Kineska vlada preduzima suprotne mere od onih koje je primenila za podsticanje ekonomije u vreme globalne krize 2009, a koje su obuhvatile i paket za podsticanje ekonomije u iznosu od 586 milijardi dolara i rekordno povećanje kredita.

Inflacija u Indiji

Skuplja hrana i gorivo, izazvali su u maju skok inflacije u Indiji na 9,06 odsto, što intenzivira pritisak na indijsku Centralnu banku da ponovo poveća kamatne stope. Osnovno merilo inflacije u Indiji, indeks cena u velikoprodaji, porastao je prošlog meseca za više od pola procenta, u odnosu na 8,66 odsto u aprilu. Vlada je danas takođe povećala martovsku stopu inflacije na 9,68 odsto, u odnosu na ranije objavljenu stopu od 9,04. Indijska Centralna banka je od marta 2010. godine devet puta povećavala kamatne stope, kako bi regulisala rast inflacije.

XS
SM
MD
LG