Linkovi

Nove ekspolozije bombi u Kini


Kineska policija ispred zgrade pokrajinske kancelarije Komunističke partije u Šanšiju
Kineska policija ispred zgrade pokrajinske kancelarije Komunističke partije u Šanšiju

Državna agencija Šinhua prenosi da je pronađen i električni izolacioni materijal za montažu i elektronskih komponenti - što ukazuje da je reč o bombama domaće proizvodnje

Kineske vlasti su saopštile da je nekoliko ručno napravljenih bombi eksplodiralo ispred Pokrajinskog komiteta Komunističke partije u severnoj pokrajini Šanši. Izveštaj je uputio dopisnik Glasa Amerike u Pekingu, Bil Ajd.

Pokrajinska policija navodi da je jutros oko 8 sati, ispred sedišta Pokrajinskog komiteta Komunističke partije u Tajuanu eksplodiralo nekoliko improvizovanih bombi napunjenih čeličnim kuglicama.

Na fotografijama koje su, u međuvremenu, objavljene na internetu vidi se nekoliko manje oštećenih automobila sa razbijenim prozorima. Na snimcima se takođe vide probijena automobilska vrata i razneti prozori, kao i nekoliko osoba kako drže male metalne kugle nađene na mestu incidenta.

Državna agencija Šinhua prenosi da je pronađen i električni izolacioni materijal za montažu i povezivanje elektronskih komponenti - što ukazuje, kako se navodi, da je reč o “ručno napravljenim bombama”.

Na jednom video blogu na, društvenom sajtu Jouku, objavljena je izjava jednog stanovnika Šanšija koji kaže da je podalje od mesta eksplozija šrapnel povredio jednu stariju ženu. Isti svedok je rekao da je čuo sedam eksplozija, od kojih su se tri dogodile jedna za drugom, dok su se ostale dogodile odvojeno.

Na nekoliko drugih sajtova kineske društvene mreže Veibo, takođe je pomenuto da je povređena jedna starija žena koja je vodila dete u školu. Ali, zvanične vlasti i državni mediji za sada nisu objavili detalje o broju povređenih.

Policija nije objavila ni to ko bi mogao da bude odgovoran niti šta bi mogao da bude povod incidenta. Policija je nekoliko sati posle ekspozija saopštila da je situacija ispred partijskog pokrajinskog sedišta normalna.

Eksplozije u Tajuanu usledile su nešto više od nedelju dana nakon fatalne saobraćajne nesreće u simboličnom srcu kineske prestonice, na Trgu Tjenanmen, kod ulaza u Zabranjeni grad, koju su vlasti opisale kao “teroristički napad”. U tom napadu učestovale su tri osobe iz iste porodice.

Ranije ove godine, u jednom manjem okrugu južno od Tajuana, jedan čovek podmetnuo je eksplozivnu napravu u stambenom kompleksu u kojem žive poreski zvaničnici. Državni mediji su preneli da je u tom napadu ubijena ćerka jednog od lokalnih policijskih funkcionera.

Međutim, dva najnovija incidenta se razlikuju po tome što su se dogodila uoči održavanja važnog skupa kineske Komunističke partije posvećenog usvajanju novih ekonomskih i drugih reformi, koje bi trebalo da se sprovedu u narednih pet do deset godina.

Upitan šta misli o poslednja dva incidenta kao i da li smatra da su oni posledica socijalnog nezadovoljstva, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei je odgovorio.

Hong je rekao da kineske vlasti sprovode istragu u pokrajini Šanći, a da je policija već završila istragu o napadu na trgu Tijenanmen. Dodao je da je predstojeći partijski skup važan za dalje otvaranje i sprovođenje reformi u Kini.

Kineske vlasti su, u međuvremenu, pojačale mere bezbednosti istovremeno nastojeći da stvore povoljnu klimu kako bi partijska konferencija protekla u miru.
XS
SM
MD
LG