Linkovi

Kineska privreda usporena, ali snažna


Kina je sa svojom snažnom privredom postala ekonomski pokretač čitavog azijskog regiona
Kina je sa svojom snažnom privredom postala ekonomski pokretač čitavog azijskog regiona

Kineska ekonomija zabeležila je u poslednjem tromesečju smanjeni, ali i dalje snažan rast, navodi se u vladinom izveštaju koji je objavljen samo dva dana posto je Centralna banka Kine prvi put u poslednje tri godine podigla kamatnu stopu kako bi smanjila inflaciju i sprečila stvaranje prividnog ekonomskog prosperiteta.

Ekonomija je u julu, avgustu i septembru rasla brzinom od 9,6 odsto godišnje, što je manje od 10,3 i 11,9 odsto rasta koliko je bilo zabeleženo u prethodna dva tromesečja, ali ipak više nego što su analitičari očekivali. Portparol vlade, Šeng Lajun rekao je novinarima da je „dobar zamah koji je ekonomija uhvatila dodatno konsolidovan“.

U vladinom izveštaju se još navodi da je u septembru došlo do neznatne inflacije od 3,6 odsto godišnje, u odnosu na 3,5 odsto koliko je zabeleženo u avgustu.

Kina je, usled povećane potražnje potrošača i sve većih potreba za sirovinama, postala ekonomski pokretač čitavog azijskog regiona. Kineska privreda zabeležila je usporen rast tokom globalne ekonomske krize 2008. i 2009. ali se oporavila već u drugoj polovini 2009.

XS
SM
MD
LG