Linkovi

Kina: Potraga za žrtvama zemljotresa


Klizišta nakon zemljotresa u Kini otežavaju spasilačka nastojanja, 23. juli 2013.
Klizišta nakon zemljotresa u Kini otežavaju spasilačka nastojanja, 23. juli 2013.

Državna televizija prikazala spasioce kako kopaju oko kuća zatrpanih klizištem u pokrajini Gansu, trenutni bilans - 94 žrtve

Spasilačke ekipe u zemljotresom pogođenoj severozapadnoj Kini i danas pretražuju ruševine zgrada, dok se broj žrtava popeo na 94.

Državna televizija prikazala je vojnike i druge spasioce kako kopaju oko kuća zatrpanih klizištem u pokrajini Gansu, koju su juče rano ujutro pogodila dva zemljotresa.

Državni mediji navode da je u potresima i kasnijim klizištima srušeno preko 5.000 kuća , dok je još 73.000 teško oštećeno. U izveštajima se navodi da je više od 31 hiljade ljudi raseljeno.

Montažni centri za hitnu pomoć su podignuti u cilju pružanja pomoći za 870 povređenih. Vlasti navode da su klizišta sprečila mnoge spasioce da stignu do udaljenih oblasti.

Kineski ogranak Crvenog krsta je saopštio da šalje humanitarnu pomoć, uključujući kapute i šatore za preživele.

Američka geološka služba navodi da je zemljotres vrlo blizu površine, jačine 5,9 stepeni Rihterove skale, rano juče pogodio grad Dingši u pokrajini Gansu. Drugi zemljotres jačine 5,6 stepeni potresao je istu oblast 90 minuta kasnije, da bi potom usledile stotine naknadnih potresa.

Za predstojeće dane predviđene su obilne padavine, čime se povećava rizik od daljih klizišta i komplikuju situacija u vezi sa naporima spasilačkih ekipa.
XS
SM
MD
LG