Linkovi

Kina: Raste broj žrtava zemljotresa


Pojedini stanovnici pokrajine Junan sklonište su potražili u pećinama
Pojedini stanovnici pokrajine Junan sklonište su potražili u pećinama

Kineski premijer obišao je ugroženo područje, nekoliko sati nakon što je u nizu potresa poginulo najmanje 80 osoba

Spasilačke ekipe u kineskim pokrajinama Junan i Guidžou raščišćavaju puteve, pokušavajući da dođu do sela koja su odsječena nakon jučerašnjeg zemljotresa.

Kineski premijer Ven Điabao obišao je danas pogođeno područje, bolnice i skloništa, ističući da je potraga iza nestalima i njihovo spašavanje glavni prioritet. Takođe je pozvao ekipe hitne pomoći da preduzmu mjere za sprečavanje širenja epidemija u privremenim kampovima, te da budu na oprezu zbog mogućih klizišta.

Očekuje se da će u ugroženom području narednih dana padati kiša, što bi moglo da uspori spasilačke napore. U jučerašnjem zemljotresi i brojnim naknadnim potresima poginulo je najmanje 80 osoba, uglavnom u siromašnoj pokrajini Junan. U tom području i u Guidžou povrijeđeno je više od 700 osoba, a najmanje 100 hiljada je evakuisano.

Hiljade zgrada su sravnjene sa zemljom ili oštećene. Kineski državni mediji upozorili su da bi broj žrtava mogao da poraste, zato što neprohodni putevi i prekid veza otežavaju prikupljanje informacija.
XS
SM
MD
LG