Linkovi

Kina daje Crnoj Gori pomoć od dva miliona evra


Potpisivanje sporazuma u Crnoj Gori, 11. mart 2013.
Potpisivanje sporazuma u Crnoj Gori, 11. mart 2013.

Kina i Crna Gora potpisale sporazum prema kojem će kineska vlada Crnoj Gori dati bespovratnu pomoć od 2 miliona evra.

Okvirnim sporazumom o privredno-tehničkoj saradnji između Crne Gore i Kine, koji je potpisan danas, obezbijeđena je nova bespovratna pomoć od oko dva miliona evra za nabavku i instalaciju opreme za solarnu rasvjetu u Kotoru i Cetinju.

Okvirni sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Crne Gore i Kine potpisali su u Podgorici potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović i ambasador Kine u Crnoj Gori, Ži Žaolin.

Kineska Vlada kroz taj sporazum obezbjeđuje za Crnu Goru donacije od oko million evra godišnje.

"Potpisali smo novi sporazum o privredno-tehničkoj saradnji u kojem se Kina između ostalog opredjeljuje da obezbijedi još dodatnih dva miliona evra za realizaciju dva projekta. Ranije je to bilo negdje oko 1,4 miliona evra, a Vlada Kine je odlučila da dodatno obezbijedi oko dva miliona evra, tako da će ukupna vrijednost projekta biti 3,5 miliona evra", rekao je Lazović nakon potpisivanja sporazuma.

Dogovoreno je da se novac opredijeli za nabavku i instalaciju opreme za solarnu uličnu rasvjetu, tako da će na Cetinju biti osvijetljeno 9,5 kilometara puteva i ulica, a u Kotoru 10,5 kilometara, kao i zidine kotorske tvrđave.

Početak radova se očekuje ovog proljeća, nakon projektovanja, završetka tenderskih procedura u Kini i dopremanja opreme u Crnu Goru.

‘’Projekat biti koristan za popularizaciju korišćenja novih vidova čiste energije u Crnoj Gori. Takođe će biti koristan i za državu s obzirom na to da ona sada ima razvojnu strategiju koja ima svoj prioritet baš u turizmu’, smatra Žaolin.

Lazović je danas sa ministrom rada i socijalnog staranja, Predragom Boškovićem, potpisao i rješenje o trajnom ustupanju informatičke opreme Ministarstvu rada, radi dodjele računara iz donacije Kine djeci školskog uzrasta bez roditeljskog staranja.
XS
SM
MD
LG