Linkovi

Čileanski rudari u dobrom stanju


Čileanski rudari u dobrom stanju
Čileanski rudari u dobrom stanju

Čileanski ministar zdravstva Haime Manalik izjavio je da bi najzdraviji od 33 rudara, spasenih iz rudnika San Hoze, mogao da bude pušten iz bolnice već danas. Manalik kaže da su rudari prebačeni u bolnicu radi pregleda, i da se jedan leči od upale pluća, ali je većina u dobrom stanju.

Čileanski rudari postali su medjunarodne zvezde zbog globalnog medijskog praćenja dramatične, komplikovane spasilačke operacije. Prema nekim izveštajima, dobili su ponude za posao, razmatraju ugovore za knjige i filmove, a dobili su i poklone of šefa kompanije „Epl“ – Stiva Džobsa – i medjunarodnih fudbalskih klubova.

Predsednik Sebastijan Pinjera, koji je na licu mesta, u blizini grada Kopiapo, pratio izvlačenje i dočekao svakog pojedinačnog rudara, pozvao ih je na prijem u predsedničku palatu u prestonici, Santjagu. Vladini zvaničnici kažu da je spasilačka operacija koštala oko 20 miliona dolara.

Poslednji spaseni rudar, Luis Urzua, zajedno sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom.
Poslednji spaseni rudar, Luis Urzua, zajedno sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom.

Luis Urzua, koji je bio šef smene 5. avgusta, kada se rudnik srušio, poslednji je izvučen na površinu u sredu kasno uveče. Njemu se pripisuje zasluga da je uspeo da održi mir medju rudarima dok su spasioci, na više od 500 metara iznad prostorije gde su se nalazili, pokušavali da ustanove da li uopšte ima preživelih posle nesreće u rudniku, i kako da ih izvuku na površinu.

Poslednji od šestorice spasilaca koji su se spustili u rudnik učestvujući u operaciji izvlačenja rudara, izašao je na površinu nešto posle ponoći po lokalnom vremenu, oko 24 sata nakon što je izvučen prvi rudar.

Spasilačka operacija uzburkala je emocije Čileanaca i miliona ljudi širom sveta, koji su, preko televizije, uživo pratili kako rudari izlaze iz jame i grle svoje najbliže, posle deset nedelja provedenih u zatrpanom rudniku.

Uspeh spasilačke operacije izvor je nacionalnog ponosa u Čileu. Za vreme akcije spasavanja, rodjaci rudara, zvaničnici i spasioci povremeno bi zapevali patriotske pesme, a u sredu je predsednik Pinjera predvodio spasilačku ekipu u emotivnom pevanju čileanske himne. Predsednik Bolivije, Evo Morales, takodje je bio na licu mesta, kako bi dočekao jedinog stranca u grupi – bolivijskog rudara Karlosa Mamanija.

Rudari su bili zarobljeni pod zemljom 69 dana što predstavlja rekord u takvoj situaciji. Predsednik Pinjera je veličao spasilačke napore, ističući da su rudari spašeni uz pomoć jedinstva, vere i nade. On je dodao da su se spasioci "stoprocentno dali svojoj misiji", a takodje je zahvalio porodicama rudara na nepokolebljivoj veri, i svim Čileancima na solidarnosti i rečima ohrabrenja.

XS
SM
MD
LG