Linkovi

Spasavanje rudara u ponoć


Kapsula u kojoj će rudari biti izvučeni na površinu
Kapsula u kojoj će rudari biti izvučeni na površinu

Uoči početka operacije spasavanja 33 rudara na severu Čilea, nestrpljenje raste. Misija kojom treba da se završi teško iskušenje zatrpanih rudara, koje je trajalo više od dva meseca, očekuje se da počne u ponoć po lokalnom vremenu. Radnici su juče završili pojačavanje spasilačkog okna i uspešno isprobali kapsulu kojom spasioci treba da stignu do rudara i rudari – jedan po jedan – do površine.

Atmosfera slavlja je počela u subotu, kada je bušilica koja buši spasilačko okno stigla do rudara, nekih 622 metra ispod površine. Pošto su saznali vest, rođaci su prisustvovali molitvi za rudare. Otada čekaju trenutak kada će spasioci u kapsuli početi da se spuštaju do rudara. Juče je završeno pojačavanje spasilačkog okna metalnim folijama.

Radnici su takođe uspešno isprobali spasilačku kapsulu, koja se ovde vidi prilikom sličnog prošlomesečnog testa. Laurense Golborn, čileanski ministar rudarstva, kaže da se „Feniks“ spustio oko 610 metara ispod zemlje, svega 12 metara iznad komore u kojoj su rudari. On je saopštio da spasavanje treba da počne kasno večeras po lokalnom vremenu.

„Ceo proces bi trebalo da traje otprilike 48 sati. Hoću da kažem, od spasavanja prvog rudara do poslednjeg uključujući i spasioce.“

Čileanski ministar zdravstva, Haime Manalič, kaže da su rudari toliko ispunjeni poverenjem, da svi traže da poslednji uđu u spasilačku kapsulu i budu izvedeni na površinu. Rođaci okupljeni na području koje su prozvali Baza nade, kolektivno se mole čekajući početak spasavanja.

To je bila velika molitva, na kojoj su ljudi plakali i grlili se. Plakali od sreće, ne od tuge. Sada, kada je preostalo još manje vremena, širom Čilea se spremamo da dočekamo 33 Čileanca, koji su naši dragi rudari.“

Rudari su u klopci od 5. avgusta, kada se obrušio deo rudarskog okna.

XS
SM
MD
LG