Linkovi

Protesti u SAD većinom mirni


Džordi Grant, organizator protesta Okupirajmo Volstrit u Čikagu kaže da se učesnici demonstracija nadaju da će im zvaničnici pomoći da nađu mesto gde bi postavili kamp
Džordi Grant, organizator protesta Okupirajmo Volstrit u Čikagu kaže da se učesnici demonstracija nadaju da će im zvaničnici pomoći da nađu mesto gde bi postavili kamp

Nasilje koje je izbilo na demonstracijama u Oklendu u Kaliforniji kada su se pre dva dana policija i učesnici protesta Okupirajmo Volstrit sukobili, nije tipično za taj pokret, kažu zagovornici i pokretači ideje o antikapitalističkom protestu.

Demonstranti za vandalizam i nasilje krive manju grupu za koju tvrde da se pojavila samo da bi izazvala probleme. Širom zemlje, međutim, protesti su uglavom mirni, kao npr. u Čikagu gde su organizatori protesta podneli zahtev za stalni smeštaj, što je ključni korak kako bi se demonstracije nastavile tokom zime, koja je u tom delu Amerike izrazito teška.

Suzavac, šok bombe i haos u Oklendu nastali su pošto je policija pokušala da spreči učesnike protesta da krenu niz ulicu posle nasilja koje je izbilo u sredu kasno uveče.

Na američkom srednjem zapadu, antikapitalistički protesti u Čikagu uglavnom su mirni i pored toga što demonstrantima nije dozvoljeno da “okupiraju” javna mesta. Oni su položili nade u to da će ovaj prostor u parku Grant biti njihov kamp. Međutim policija je hapsila sve one koji su pokušali da tu ostanu posle 11 sati uveče, odnosno posle početka policijskog časa.

“Gradske vlasti su fer, ali verujem da bi mogle malo više da se angažuju i da nam nađu stalni prostor umesto ovog ćoška na kojem se okupljamo”, kaže organizator protesta u Čikagu, Džordi Grant.

Istoričar Erik Gelman sa univerziteta Ruzvelt veruje da su učesnici protesta oprezni imajući na umu nasilje koje je izbilo tokom Demokratske nacionalne konvencije 1968. U doba kada je rat u Vijetnamu bio u punom zamahu, tadašnji gradonačlnik Čikaga Ričard Dejli naredio je policiji da uguši demonstracije što je izazvalo veliko nasilje.

“Da gradonačelnik Dejli nije poslao policiju da sprovede policijski čas, možda ne bi došlo do sukoba čiji je rezultat avgust 1968. Mislim da pouka koju gradonačelnik Ram Emanuel treba da izvuče iz toga, jeste tolerancija prema pokretu Okupirajmo Volstrit", smatra Erik Gelman.

Zvaničnici Čikaga nisu želeli da govore za naš program, ali su u jednoj elektronskoj poruci izjavili da podržavaju prava demonstranata na slobodu govora kao i da su pružili pomoć pri kontrolisanju mase i regulisanju saobraćaja tokom svakodnevnih protesta.

Grant kaže da razume potrebu za policijskim časom, ali dodaje da su učesnici protesta protiv pohlepe velikih korporacija uglavnom miroljubivi.

“Ako želimo da okupiramo trebalo bi da to i možemo da sprovedemo. Ovo je naš park, a ne njihov. To je zajednički park.”

Način na koji čikaške gradske vlasti odluče da postupe sa demonstrantima sada može da bude indikator za to na koji će način odgovoriti na demonstracije iduće godine. Čikago će u maju 2012. biti domaćin samita G8 i NATO, a očekuje se da će hiljade ljudi izaći na ulice u znak protesta protiv tih skupova.

XS
SM
MD
LG