Linkovi

Čikago pred samit NATO-a


U Čikagu će se 20-tog i 21 maja okupiti gotovo 60 svjetskih lidera na NATO samitu, koji se smatra prekretnicom u funkcioniranju vojnog saveza. Neophodne su reforme, prestruktuiranje, analiza misija, izlazna strategija iz Afganistana, a i BiH bi mogla dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Akcioni program za NATO članstvo, korak do punopravnog članstva Alijanse.

Sam grad Čikago se intenzivno priprema za ovaj dogadjaj godine, a njegovi stanovninci, sem što uvidjaju značaj dogadjaja, imaju brigu i za sigurnost.

Teško da Čikago pamti ovakve pripreme i sličan dogadjaj - cijeli grad se užurbano sprema za NATO samit, a njegovi stanovnici shvataju da je riječ i o vanrednoj prilici. Samit će grad dovesti na prve stranice i u vrh vijesti širom svijeta.

"Mislim da će biti dosta posla, popularnosti, doći će mnogo ljudi, biće mnogo pažnje usmjerene na Čikago".

"Mislim da je dobro za Čikago, samo se nadam da se neće dogoditi ništa loše"...

"Ovo je dobro za Čikago, biće to prilika da pokažemo šta imamo u našem gradu, ali me interesuje sigurnost jer je riječ o jednom od najvećih dogadjaja ovdje", kažu neki od gradjana sa kojima smo razgovarali.

Izvršni direktor Organizacijskog odbora NATO samita, Lori Hili, kaže:

"Najveći izazov za nas odbor je da i stanovnincima Čikaga i gostima koji će doći pokažemo važnost skupa i da svi zajedno imamo koristi od toga."

Jedan od načina su i skupovi sa stanovnicima dijela grada gdje će se održati skupovi samita, a koji iznose ovakva pitanja:

"Želim vidjeti kako će organizovati sigurnost."

"Interesuje me da čujem kakav je plan, u vezi sa sigurnošću, plan zatvaranja odredjenih ulica, i kako će se nositi sa protestima..."

Kako najavljuju organizatori, u gradu će biti postavljena blokada oko samita, sa oštrim mjerama sigurnosti i kontrole.

Geri Šenkel iz Gradske uprave za komunikaciju objašnjava:

"Ako morate da se krećete gradom, snažno vam preporučujem da koristite javni prevoz. Već smo planirali više alternativnih ruta".

Širom gradskog jezgra su postavljene kamere, a čikaška policija je dodatno trenirana da spriječi nasilje tokom očekivanih demonstracija.

"Ovaj grad nema straha da organizuje skupove i svečanosti - uvijek ovdje imamo dosta toga što se dogadja", ističe Šenkel.

U Čikagu su svjesni da će ekonomski efekat NATO samita biti značajan, a politički - još više.





XS
SM
MD
LG