Linkovi

Pad broja imigranata u Čikagu


Protesti u Čikagu na kojima je tražena reforma imigracionog sistema
Protesti u Čikagu na kojima je tražena reforma imigracionog sistema

Pad broja imigranata u Čikagu, gradu na srednjem zapadu, trećem po veličini u Sjedinjenim Državama, možda ilustruje i razlog , stagnacije rasta populacije u proteklih deset godina

Broj stanovnika u velikim gradovima se stalno menja, a porast delimično zavisi i od imigranata koji su legalnim putem došli u Ameriku.

Već nekoliko godina, kaže direktor personalnog Pit Tapaskar, popuniti radna mesta u njegovoj tehnološkoj kompaniji ProSoft, u predgrađu Čikaga, je pravi izazov.

“Dobiti kvalifikovano osoblje je još uvek izazov.”

Da bi popunio radna mesta Tapaskar regrutuje stručnjake izvan Sjedinjenih Država. Oko 80 odsto zaposlenih u ProSoftu je iz zemalja južne Azije. Mnogi, uključujući i Tapaskara, su došli u Čikago na osnovu radne vize “H1B”.

“Velika je potražnja za H1B vizama, za stručnim osobljem. To je tačno.”

I dok su zahtevi za tom vrstom viza i dalje visoki, Tapaskar kaže da mnogima koji je dobiju, Čikago kao mesto prebivališta, nije na vrhu prioriteta.

“Trend se polako menja i u novije vreme brojni strani stručnjaci polako inkliniraju ka jugu, naročiti Teksasu i Atlanti u saveznoj državi Džordžija.”

“Ono što trenutno zapažamo je znatno smanjenje broja stranih migranata."

Elizabet Šu je direktorka agencije za planiranje grada Čikaga koja je proučavala novi imigracioni trend.

“Pre recesije, godišnje smo imali između 50 I 60 hiljada stranih imigranata. Od 2010. ta cifra se kreće između 23 i 24 hiljade.”

Šu smatra da taj dramatični pad, koji nekih godina dostiže i dve trećine , doprinosi opštem padu broja stanovnika. Populacija Čikaga raste sporije nego u nekim drugim velikim gradovima poput Bostona, Los Anđelesa ili Njujorka.

“Od 2005 do 2009. region Čikaga je bio na četvrtom mestu najprivlačnijih destinacija za imigrante, da bi za isti period, od 2009. do 2014. pao na osmo mesto.”

Tapaskar kaže da ima puno razloga što se imigranti odlučuju za južnjačke gradove, a ne Čikago.

“Okruženje je idealno za započinjanje biznisa. Možda i zato što je manji porez, a i poslodavci dobijaju od državne vlade velike beneficije.”

Ali, kaže Tapaskar, jedna stvar koja bi mogla da dovede nove imigrante u Čikago je povećanje broja radnih viza. To bi moglo da privuče stručnjake koji su mu potrebni.

XS
SM
MD
LG