Linkovi

Reakcije na smrt Uga Čavesa


APTOPIX Venezuela Chavez
APTOPIX Venezuela Chavez

Lideri iz svih krajeva Latinske Amerike, ali i drugih delova sveta izrazili su saučešće narodu Venecuele zbog smrti predsednika Uga Čavesa.

Jedan od Čavesovih najbližih saveznika u regionu, predsednik Bolivije Ivo Morales, izrazio je žalost u prestonici La Pazu. Morales je izjavio da je Čaves svoj život posvetio slobodi venecuelanskog naroda i pozvao njegove pristalice da ostanu ujedinjene.

Imperijalističke oligarhije se verovatno raduju i proslavljaju, kada je narod, koji je ujedinjen u borbi za slobodu i dostojanstvo i zalaže za jednakost, taj koji najviše pati. Ali to sve nije važno, važno je da smo ujedinjeni u borbi za slobodu, za koju se borio naš brat Ugo Čaves. Stoga je važno da narod Venecuele ostane ujedinjen i snažan. Najbolji način da se oda pošta našem bratu i prijatelju Ugu Čavesu jeste jedinstvo i samo jedinstvo”.

Još jedan njegov bliski latinoamerički saveznik, predsednik Nikaragve Danijel Ortega, uporedio je Čavesa sa drugim borcima za nezavisnost u regionu, uz zakletvu da će nastaviti njegovo političko nasleđe.

“Potpuno smo predani nastavku te borbe, kontituitetu snova Bolivara, Augusta Sandina, Hosea Martija, Fidela Kastra i Uga Rafaela Čavesa Frijasa. Mi vodimo tu bitku, imamo istorijsku obavezu”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun oglasio se čim je vest o smrti Čavesa čuo od jednog reportera.

Kao predsednik Venecuele, on je doprinosio razvoju svoje zemlje. Istovremeno, kao generalni sekretar UN-a želim da izrazim svoje najdublje saučešće porodici i narodu i vladi zbog smrti njihovog predsednika”.

Američki predsednik Barak Obama, koji se ovde vidi zajedno sa Čavesom 2009, izdao je saopštenje u kojem se navodi da SAD “još jednom potvrđuju svoju podršku narodu Venecuele”, i svoju predanost promociji demokratije i ljudskih prava.

Čaves je postao neprijatelj SAD zbog svoje socijalističke politike, nacionalizacije krupnih privatnih kompanija, kao i savezništva sa liderima, kao što su Fidel Kastro, Mahmud Ahmadinedžad i pokojni libijski vođa Moamar Gadafi.
XS
SM
MD
LG