Linkovi

Svedočenje Mie Farou na suđenju Tejloru


Glumica Mia Farou svedoči na sudjenju Čarlsu Tejloru
Glumica Mia Farou svedoči na sudjenju Čarlsu Tejloru

Američka glumica Mia Farou danas je svedočila na sudjenju za ratne zločine bivšem liberijskom predsedniku Čarlsu Tejloru. Ona je na sudu u Hagu rekla da je supermodel Naomi Kambel 1997. tvrdila da joj je Tejlor dao veliki dijamant - nakon večere koju je u Južnoafričkoj Republici priredio Nelson Mandela. Svedočenje Mie Farou je kontradiktorno prošlonedeljnom iskazu Naomi Kambel.

Sud je ispitivao glumicu Miu Farou o dogadjajima sa večere iz 1997, čiji je domaćin bio Nelson Mandela.

Ujutru posle večere, kako je rekla Mia Farou, takođe gošća Naomi Kambel joj je ispričala da joj je Čarls Tejlor tokom noći poslao dijamant.

Naomi je rekla da su joj tokom noći kucali na vrata i probudili je nepoznati muškarci, koje je poslao Čarls Tejlor i dali joj ogroman dijamant.“

Bivša agentkinja Naomi Kambel, Kerol Vajt, takodje je danas svedočila. Ona je sudu ispričala da je Tejlor obećao Naomi dijamante tokom večere.

I Kerol Vajt i Mia Farou su dale kontradiktorne iskaze u odnosu na ono što je Naomi Kambel rekla sudu prošle nedlje.

Ona je ispričala da je usred noći primila „nekoliko prljavih kamenćića“, ali nije rekla da je znala da ih je poslao Tejlor.

Bivšem liberijskom predsedniku se sudi zbog navodne uloge u desetogodišnjem gradjanskom ratu.

Tužioci tvrde da je Tejlor – tadašnji predsednik Liberije – kontrolisao pobunjeničke snage u Siera Leoneu čiji su pripadnici silovali, ubili i osakatili hiljade civila. Dijamanti su od centralne važnosti za ovaj slučaj.

Tužioci kažu da je Tejlor razmenjivao dijamante pronadjene u Siera Leoneu za oružje, koje je potom krijumčario u zemlju. Oni ukazuju da poklon dat Naomi Kambel dovodi Tejlora u vezu sa takozvanim „krvavim dijamantima“.

Mada su tri svedoka imala različite iskaze o dogadjajima pre 13 godina, policija u Južnoj Africi navodi da su „kamenčići“ dati Naomi Kambel te noći zapravo bili dijamanti.

Kambel ih je potom poklonila Džeremiju Redklifu, šefu Dečjeg fonda Nelsona Mandele, koji ih je nedavno predao policiji, o čemu je svedočio portparol policije Musa Zondi.

„Da, to su pravi dijamanti. Ne možemo da kažemo da li su ‘krvavi dijamanti' ili ne. To će biti deo istrage, jer neko mora da kaže ‘tačno je, to su dijamanti koji su mi poklonjeni’.“

Pojava slavnih ličnosti na Medjunarodnom sudu u Hagu skrenula je pažnju međunarodne javnosti na sudjenje Čarlsu Tejloru.

Borci za ljudska prava kažu da je to doprinelo rasvetljavanju tragičnih posledica ilegalne trgovine dijamantima.

Oni se nadaju da će se pažnja javnosti neće smanjiti i posle odlaska slavnih.

XS
SM
MD
LG