Linkovi

Dva veka od rođenja Čarlsa Dikensa


Princ Čarls i njegova supruga, Kamila seku tortu u čast Dikensovog rođenja u Muzeju Čarlsa Dikensa u Londonu, 7. februar 2012.
Princ Čarls i njegova supruga, Kamila seku tortu u čast Dikensovog rođenja u Muzeju Čarlsa Dikensa u Londonu, 7. februar 2012.

Danas, 7. februara, navršava se dvestota godišnjica rođenja jednog od najpopularnijih pisaca na svetu – Čarlsa Dikensa. Iako su njegovi romani koji opisuju surovu realnost života u Engleskoj u 19. veku, iz druge epohe, Dikens je i danas slavan pisac u celoj Britaniji. U gradovima širom zemlje, organizuju se manifestacije povodom godišnjice njegovog rođenja, uključujući i njegov rodni grad.

Portsmut se nalazi stotinak kilometara južno od Londona. To je grad slavne prošlosti i jedno od glavnih sedišta britanske Mornarice. Turisti dolaze da vide čuvenu luku. Premda je kulturna baština vrlo bogata, sam grad nije. Mnogi stanovnici žive od socijalne pomoći. Mornarica nema onoliko zaposlenih koliko je imala nekada. Poslednjem preostalom brodogradilištu u gradu, koje obezbeđuje život za oko 1500 porodica, preti zatvaranje.

Ali Portsmut ima nešto što nikada neće moći da izgubi. U njemu se 7. februara 1812, rodio jedan od napoznatijih britanskih pisaca, Čarls Dikens. Naravno, Portsmut želi to da iskoristi koliko je god moguće. U Gradskoj biblioteci završavaju se poslednje pripreme za otvaranje specijalne izložbe. Glavna atrakcija – originalni rukopis „Nikolasa Niklbija“, Dikensovog tećeg romana.

"Milioni ljudi više će da posete naš grad i potroše svoj novac. Naravno, ti milioni gostiju će da povećaju znatiželju lokalne dece. Neka od njih, samo neka, ne znaju da čitaju i nadamo se da će cela proslava da ih podstakne da uzmu neki od Dikensovih romana i počnu da čitaju", objašnjava član Gradskog saveta, Li Hant.

Dva veka od rođenja Čarlsa Dikensa
Dva veka od rođenja Čarlsa Dikensa

Portsmut je možda Dikensov rodni grad, ali je pisac najveći deo kasnijeg detinjstva i života proveo u Londonu. Lokacije u ovom gradu dolaze u sećanje kada zamišljate scene ili slike iz njegovih romana. Londonskih sirotišta možda više nema, ali skladišta i starovremske arkade poput onih na Doku svete Katarine istočno od centra grada, čitaocima će biti poznate.

Mnogo mesta koja su u središtu Dikensovog života i romana su udaljena svega nekoliko minuta hoda od poznate turističke tačke. Kristofer Vest vodi Dikensove ture po gradskim četvrtima, dovodeći turiste, na primer, na mesto gde se nalazio stari zatvor „Maršalsi“, na drugoj strani reke, u kojem je bio zatvoren Dikensov otac – zbog neplaćanja dugova. Vest kaže da Dikens i dalje oduševljava svoje čitaoce.

"On je pisao o problemima kao što su nedovoljna zdravstvena zaštita, nedovoljan broj policajaca, školskim problemima, problemima u parlamentu, zakonu, naročito bankarstvu. A mi sve te probleme još imamo i danas su vrlo relevantni.“

Ovo je Vestov omiljeni odlomak – iz „Velikih iščekivanja“.

"U malenom svetu u kojem postoje deca, ko god da ih odgaja, nema ničega što se tako tanano doživljava i tako tanano oseća kao što je nepravda.“

Moćne reči danas, kao što su bile i nekada. A biće, kaže Vest, i narednih dve stotine godina.

XS
SM
MD
LG