Linkovi

Bartender uspešan i u crtanju kredom


Patrik Ovens slika kredom ispred muzeja Smitsonijan
Patrik Ovens slika kredom ispred muzeja Smitsonijan

Bartender Patrik Ovens pravi umetnik i u slikanju kredom. Njegovi jedinstveni umetnički radovi zainteresovali su i visoku klijentelu.

Patrik Ovens je nekada bio samo bartender. Međutim, tokom dugih sati provedenih na poslu, počeo je kredom da oslikava table postavljene ispred bara. Svojim crtežima reklamirao je specijalitete dana.

“Oko nas je bilo bezbroj drugih barova i svi su imali table na kojima je, kao po šablonu, pisalo, na priimer ‘Rum i koka-kola 3 dolara’. Želeo sam to da promenim, da budem kreativniji od drugih. Cilj mi je bio da privučem pažnju prolaznika. Da pomisle… ovo zvuči interesantno i iz radoznalosti uđu u naš bar” kaže Patrik Ovens.

Ovensovi radovi su primećeni … počeo je da dobija ponude sa raznih strana uključujući Nacionalni Smitsonijanov muzej avijacije i aeronautike, najposećeniji muzej u Americi.

Majkelin Đampaoli je stručnjak za obrazovni program u muzeju. Ona je izabrala Ovensa da osmisli umetničku verziju kompasa sa akcentom na ružu, za jednu od muzejskih postavki.

Od muzeja je dobio okvirna uputstva, ali je kreativnost prepuštena samom umetniku..

“Dali su mi dimenzije i rekli da slika treba da bude napolju, ispred muzeja. Sve ostalo su prepustili mojoj kreativnosti. Predložio sam da ružin cvet bude u središtu kompasa i ta im se ideja veoma dopala.”

"Slika je bila zadivljujuća, a najinteresantnije je, da po završetku prezentacije osoblje nije htelo da ukloni zaštitnu ogradu oko crteža kako bi ga što duže sačuvali. Nisu hteli da se to umetničko delo uništi hodanjem po njemu " istakla je Majkelin Đampaoli.

Rastom produktivnosti Ovens otkriva i novu tehniku. Ovih dana za crtanje, svojih unikata, umesto obične krede korist markere sa kredom. Njima je nacrtao lik “Švedskog kuvara”, za klijenta koji je želeo imidž iz popularne američke serije.

Hose Andreas, angažovao je Ovensa, da za goste njegovog restorana naslika nešto posebno.

Kao i za projekat za Smitsonijan i ovog puta je dobio neke smernice.

“Rado sam za restoran Haleo, oslikao sam stubove , ispisao neke natpise po njima. U to vreme otvarali su mini bar. Počeo sam sa manjim projektima, a onda se to nadovezivalo…”

Danas, Ovens bi lako mogao da napusti posao bartendera i bavi se samo slikanjem kredom, ali kaže da još nije spreman.

“Mogao bih da krenem u bilo kom pravcu… Da budem samo bartender ili se samo bavim umetnošću, ali moja sebičnost mi nalaže da iz obe profesije izvučem ono najbolje.”
XS
SM
MD
LG