Linkovi

CG priprema zakon o ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u


Vlada Crne Gore (Arhiva)
Vlada Crne Gore (Arhiva)

Crnogorska Vlada počela je rad na predlogu zakona o ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u, potvrđeno je u Podgorici. Predlog tog zakona trebalo bi da bude utvrđen na nekoj od narednih sjednica Vlade, a potom poslat parlamentu na usvajanje.

Ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi, u crnogorskom parlamentu prema proceduri se obavlja usvajanjem zakona o ratifikaciji, čime se smatra da je dokument usvojen, odnosno da je Crna Gora ratifikovala Protokol.

Prema informacijama iz krugova bliskih Vladi, može se očekivati da se predlog zakona o ratifikaciji nađe na sjednici Vlade sljedeće sedmice, 13. aprila. Sjednicu Skupštine na kojoj će se raspravljati o ratifikaciji Protokola o NATO, shodno Poslovniku, zakazaće Vlada.

Ustav Crne Gore i Poslovnik Skupštine predviđaju da se međunarodni ugovori kakav je Protokol o pristupanju NATO potvrđuju zakonom.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, kazao je da će crnogorski parlament ratifikovati Protokol o pristupanju NATO-u prije samita Alijanse, koji će 25. maja biti održan u Briselu.

"Obavezni smo da to uradimo. Očekujemo brzo ratifikaciju protokola u Španiji, očekujemo takođe brzo potpisivanje zakona o ratifikaciji od strane predsjednika SAD Donalda Trampa i nakon toga se stiču uslovi da i Crna Gora to obavi u svom parlamentu", rekao je Marković.

Inače, ispred zgrade Ministarstva odbrane u Podgorici, na dan kada su 1949. godine ministri spoljnih poslova SAD-a i 11 zapadnoevropskih država u Vašingtonu potpisali Sjevernoatlantski sporazum o formiranju NATO-a, od juče se zavijorila zastava ovog saveza.

Tim povodom ministar odbrane Predrag Bošković je poručio da će obilježavanje dana kada je osnovan NATO, postati tradicija u Crnoj Gori.

“U predvečerje i formalnog članstva u NATO, možemo sa zadovoljstvom i ponosom istaći da smo taj cilj ispunili, da smo Crnoj Gori obezbijedili stabilnost i bezbjednost. Riječ je o datumu koji će postati dio istorije budućnosti Crne Gore, jer svjedoči o tome da je naša zemlja po prvi put mislila o sebi, o svojoj budućnosti i bezbjednosti svojih građana“, kazao je Bošković.

Inače, očekuje se da Crna Gora u maju postane 29. članica NATO.

Velikoj većini opozicionih stranaka, očekivano, smeta i zastava NATO-a i još više – najava da će se potvrđivanje članstva obaviti u Skupštini.

Tvrde da će se referendum o ulasku Crne Gore u NATO održati bez obzira na odluku Skupštine, jer samo građani tim putem mogu odlučiti da li će država postati članica Alijanse, poručeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA).

Po njima, jučerašnje obilježavanje dana NATO-a spada među “najsramnije poteze režima” za koga kažu da “nastavlja anticrnogorsko djelovanje”.

XS
SM
MD
LG