Linkovi

CG od sutra na svim sastancima NATO-a


Crnogorski premijer Milo Đukanović i prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg (Arhiva)
Crnogorski premijer Milo Đukanović i prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg (Arhiva)

Crnogorski premijer Milo Djukanović u četvrtak dolazi u Brisel gdje će u sjedištu NATO-a potpisati završni akt o pristupanju Crnge Gore vojnom savezu. Pridružiće se potom Stalnom NATO savjetu, a zastava Crne Gore će se zavijoriti uz 28 postojećih članica kada sve one potpišu saglasnost o proširenju Alijanse.

"Dobrodosla Crna Goro!", rekao je na srpskohrvatskom jeziku generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ove riječi dobrodošlice Crnoj Gori došle su nakon što je ministarski NATO skup potvrdio da sa Podgoricom može da započne proces pridruženja.

"Zamoliću vas da sada potvrdite da li pozivamo Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Da li možemo da potvrdimo da imamo konsenzus o ovome? Vidim da imamo konsezus, hvala vam. Politika otvorenih NATO vrata pomaže nam da širimo sigurnost, stabilnost i demokratske vrijednosti za koje se Alijansa zalaže. Kao savez, snažniji smo i efikasniji jer naša vrata ostaju otvorena. Dozvolite da sada pozovem predstavnike Crne Gore da nam se pridruže".

Ovako je početkom decembra prošle godine izgledao čin davanja pozivnice Crnoj Gori da se pridruži vojnom savezu. Uslijedili su potom pregovori, a sutrašnje potpisivanje Pristupnog akta značiće da je zemlja sa svoje strane učinila sve kako bi bila smatrana kredibilnm partnerom i dijelom najmoćnije vojne alijanse.

Danas, govoreći o dvodnevnom skupu NATO ministara, koji počinje sutra u Briselu, prvi čovjek Saveza najavljuje:

"Sutra ćemo poželjeti dobrodošlicu premijeru Djukanoviću da potpiše Pristupni protokol. Nakon te ceremonije, CG će od sutra učestovati na svim NATO skupovima koa posmatrač ili pozvana zemlja. Kada sve saveznice ratifikuju protokol, CG će postati 29. članica Saveza. To je jasan znak da NATO nastavlja da pomaže u gradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu".

Sutrašnji čin je, praktično, posljednji korak koji CG treba da preduzme ka punopravnom NATO članstvu.

U sjedištu vojnog saveza je više puta istaknuto kako je za NATO važna unutrašnja stabilnost zemlje i da će se sa posebnom pažnjom pratiti koraci vlasti na tom planu, kao i na planu opštih reformi, medju kojima se, kao što to naglašavaju evropski partneri u proncesu pristupanja CG EU, posebno ističu one koje pojačavaju vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG