Linkovi

CG: Majke ponovo protestuju, poručuju da neće odustati


Protest majki ispred Skupštine Crne Gore
Protest majki ispred Skupštine Crne Gore

Nekoliko stotina crnogorskih majki ponovo je u četvrtak počelo protest zbog odluke nove vlade da umanji doživotne naknade korisnicama sa troje i više djece, najavljujući da će narednih dana, na platou preko puta zgrade parlamenta u Podgorici, čekati ostale majke da im se pridruže u protestu.

Majke troje i više djece koje su 15 i više godina bile na birou rada, kao i mnoge od njih koje su se odrekle penzije po osnovu radnog staža, poručile su vladi da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Ovo je borba svih, a ne samo majki. Svi smo iz jednog razloga ovdje, da vratimo što nam je oteto", poručila je predstavnica majki Željka Savković. "Odustajanja nema i borba se sprema"

One traže da vlada povuče izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima se korisnicama za četvrtinu umanjuju naknade stečene prije godinu dana kada je kriza prethodne vlade obezbijedila opoziciji parlamentarnu većinu za uvođenje naknada u Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Nekoliko hiljada crnogorskih majki 1. januara 2016. ostvarilo je pravo na korišćenje doživotnih naknada u iznosima od 190 do 330 eura, što je državu trebalo da košta oko 67 miliona eura godišnje.

Nova vlada je, uz podršku MMF-a i Svjetske banke, odlučila da umanji naknade i tako uštedi 16 miliona eura godišnje, najavljujući da će korisnicama to kompenzovati drugim oblicima socijalnih davanja, kao i dječjim dodacima.

Premijer Duško Marković nedavno je rekao da bi "vlada bila neozbiljna" kada bi poslije samo mjesec dana odustala od svoje odluke o umanjenju naknada, poručujući da ona nije donesena nepromišljeno, već na osnovu ozbiljne analize i u konsultacijama sa međunarodnim finansijskim institucijama.

"Mi sa međunarodim partnerima radimo analizu koja treba da sagleda ukupno stanje poreske i socijalne politike, penzionog fonda, i da u toku godine sagledamo mogućnost kreiranja novog pristupa", najavio je Marković i dodao da vlada misli da postoji kvalitetniji i model koji bi omogućio afirmativniji odnos prema natalitetu.

Prema nedavnom saopštenju Vlade, predstavici MMF-a u Crnoj Gori poručili su da Crna Gora mora napraviti uštede u rashodima javne administracije, te da naknade za majke sa troje i više djece "proizvode izuzetno opterećenje" za budžet.

XS
SM
MD
LG