Linkovi

Blejk: SAD predane razvoju Centralne Azije


Pomoćnik državnog sekretara za Južnu i Centralnu Aziju Robert Blejk
Pomoćnik državnog sekretara za Južnu i Centralnu Aziju Robert Blejk

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta Robert Blejk posetiće ove nedelje nekoliko zemalja Centralne Azije kako bi pružio uveravanja da SAD ostaju predane stabilnosti tog regiona.

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta Robert Blejk posetiće ove nedelje nekoliko zemalja Centralne Azije kako bi pružio uveravanja tamošnjem vođstvu da SAD ostaju predane stabilnosti i razvoju regiona. Poseta je najavljena dan posle saopštenja predsednika Obame da će američki vojnici uskoro pružati isključivo logističku podršku u odbrani Avganistana od talibanskih pobunjenika.

Dok se već neko vreme zna da će do kraja iduće godine većina američkih vojnika biti povučena iz Avganistana, predsednik Obama je prošle nedelje rekao da će u roku od nekoliko sledećih meseci, preostali vojnici igrati sporednu ulogu u obezbeđivanju te zemlje. Obama je rekao da će avganistanske snage moći da preuzmu veću odgovornost zahvaljujući napretku koji su ostvarili.

Turkmenistan je prvo odredište trodnevne posete Roberta Blejka regionu, a glavna tema razgovora je američko vojno povlačenje iz Avganistana.

“Dok se naše vojno prisustvo posle 2014. bude smanjivalo, umnogome ćemo ostati ekonomski angažovani, kako bismo osigurali dalju bezbednost i stabilnost Avganistana i ostatka regiona. Očigledno je da smo u poslednjih deset godina uložili velika sredstva i krvave žrtve. Tu važnu investiciju je potrebno zaštiti”.

Blejk će takođe posetiti Kirgistan, odnosno prestonicu Biškek, gde se nalazi vojni aerodrom i vazduhoplovni centar Manas, koji koriste SAD. U izjavi za Glas Amerike, Blejk je rekao da će razgovarati o obnavljanju ugovora koji ističe iduće godine.

“Manas je veoma bitan za američke logističke operacije, ali i kao centar kroz koji prolaze skoro sve naše snage koje odlaze u Avganistan”.

Na oko 10 minuta leta helikopterom od Manasa, nalazi se ruska vojna vazduhoplovna baza u Kirgizstanu. Rusija je prošle godine produžila svoj ugovor na još 15 godina. U oktobru prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Tadžikistan, severno od Avganistana. Rusija tamo ima tri iznajmljene vojne baze sa smeštajem za ukupno 60 hiljada vojnika. To je najveći ruski vojni kontingent stacioniran izvan Rusije.

U međuvremenu, Kina je jedan od vodećih uvoznika nafte i zemnog gasa iz tog regiona. Kineski lider Hu Đintao je 2009. otvorio novi gasovod koji povezuje Kinu sa Centralnom Azijom.

Blejk ističe da će sve tri zemlje, SAD, Kina i Rusija, imati svoje uloge u regionu.

“Umesto velike geostrateške igre u Avganistanu i regionu, uslediće igra sveopšteg dobitka. Ima dovoljno mesta za sve kao i za ulogu svih. Sve zemlje Centralne Azije traže veću ulogu SAD. One pozdravljaju američko angažovanje u promociji stabilnosti i trgovine”.

Sjedinjene Države nastoje da uvere centralnoazijske lidere da će - bez obzira na manji broj trupa - Vašington ostati angažovan u regionu.
XS
SM
MD
LG