Linkovi

Mobilni telefoni u 2012.


HTC Radar, Ajfon 4S i Gugl Galaksi Neksus
HTC Radar, Ajfon 4S i Gugl Galaksi Neksus

Mobilni telefoni postali su svakodnevnica, a novi modeli se po snazi i mogućnostima sve više približavaju kompjuterima. Protekle godine na tržištu mobilnih telefona bilo je prilično uzbudljivo, sa nekoliko novih, lakših, snažnijih i pametnijih uređaja. 2012. mogla bi da bude jednako uzbudljiva, ako ne i uzbudljivija jer Majkrosoft najavljuje novi operativni sistem, a očekuje se sledeća generacija mobilne mreže zvana G4.

Entuzijazam poklonika Eplovog ajfona pomalo je splasnuo kada je u oktobru lansirana verzija 4S, jer su mnogi očekivali radikalniji pomak napred. Međutim, ispalo je da je 4S ipak znatno bolji od svog prethodnika. Garet Bivis je urednik za mobilnu telefoniju u internet časopisu Tek radar.

„U suštini to je mnogo bolji telefon, ali Epl je jedna od retkih kompanija koje mogu sebi da dozvole da lansiraju istu šasiju i isti oblik, a da to u suštini bude potpuno nov uređaj. Međutim, prilično je verovatno da ćemo 2012. videti neki ajfon 5“, kaže Bivis.

U skladu sa svojom politikom kompanija Epl ne najavljuje ništa, što još više podstiče glasine. Ali Epl na tom polju ima neke ozbiljne konkurente, kao što je Samsung, koji ga ozbiljno ugrožava svojim pametnim telefonom Galaksi S2, opremljenim Guglovim operativnim sistemom Android 2.3.5.

Operativni sistem Android
Operativni sistem Android

Narednih meseci vlasnici mobilnih sa Androidom besplatno će dobiti najnoviju verziju, nazvanu Ice Cream Sandwich. U međuvremenu, tržište se sprema za lansiranje verzije Galaksi S3, za koji se zucka da će imati kameru od 12 megapiksela i memoriju od 32 gigabajta.

„Galaksi S2 je hvaljen jer je tanji, brži i uglađeniji. Galaksi S3 će verovatno otići i dalje, sa ekranom još bolje rezolucije da bi filmovi izgledali još bolje. A biće i brži“, kaže Garet Bivis.

Epl i Gugl ipak nisu jedini na tom tržištu. 2011. Majkrosoft je lansirao najnoviju verziju svog operativnog sistema Vindous fon. Ranije varijante nisu izazvale snažniji pomak, ali se nova verzija naveliko hvali. Pored toga, Majkrosoft sada ima ambicioznog partnera - finsku firmu Nokia - koja se sprema da na tržište izbaci model Lumia 800, sa sistemom Vindous 7.5. Lumia 800 ima ekran od 94 milimetra, sa 800 x 480 piksela i Snapdragon procesor od 1,4 gigaherca. Ernest Doku iz časopisa juSvič.com kaže da je impresioniran.

„Nokia se sporo prilagodila tačskrin revoluciji u smislu toga šta sve ljudi žele da imaju u svom telefonu. Vindous tu donosi nešto novo i u kombinaciji sa njihovim hardverom i popularnošću Lumia 800 je zaista snažan uređaj“, kaže Ernest Doku.

Još jedan važan igrač je tajvanski HTC, koji najavljuje telefone sa četvorostrukim procesorom.

„HTC telefoni biće znatno sposobniji za strimovanje video signala od 1080 piksela bez kašnjenja. Internet će se otvarati brže nego ikada, a igrice će moći da se igraju onlajn“, kaže Garet Bivis.

Očekuje se da će 2012. telefonske kompanije početi da uvode mrežu sledeće generacije zvanu 4G, sa brzinom od oko 100 megabita u sekundi, što će omogućiti gledanje filmova u tehnici visoke rezolucije bilo gde u okviru mreže. Garet Bivis ovako sumira šta nas očekuje:

„Igrice će izgledati bolje, filmovi će imati oštriju sliku. Telefoni će moći da rade mnogo više toga nego ikada ranije“.

Po svemu sudeći, 2012. biće godina kojoj zagriženi korisnici pametnih telefona mogu samo da se raduju.

XS
SM
MD
LG