Linkovi

Skup šefova diplomatija pred samit EU


Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton iznanada sazvala sastanak evropskih šefova diplomatije
Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton iznanada sazvala sastanak evropskih šefova diplomatije

Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton donijela je danas odluku da sazove skup šefova evropskih diplomatija pred neformalni samit, koji će se u Briselu održati 30. januara. Jedna od tema biće razmatranje napredovanja pregovora Beograda i Prištine, ukoliko u medjuvremenu dodje do nove runde razgovora dvije strane.

Kada su danas, nešto prije podneva, novinari akreditovani u Evropskoj komisiji dobili sms poruku sa odlukom visoke predstavnice Evropske unije, Ešton da za 23. januar sazove ministre spoljnih poslova, bilo je poznato malo ili gotovo ništa od detalja tog skupa. Rečeno je samo da će sastanak prethoditi skupu šefova država ili vlada, koji bi, na poziv predsjednika Evropskog savjeta, Van Rompuja, trebalo da razgovaraju o osnaženim mjerama finansijske kontrole, planovima za izlazak iz krize i kako krenuti putem rasta i zapošljavanja.

Nešto kasnije, izvori bliski kancelariji Visoke predstavnice su ukazali na mogućnost da se na ministarskom skupu podvuče linija ispod onoga što je do sada realizovano u djalogu Beograda i Prištine, ali samo pod uslovom da se do tog roka održi još jedna runda pregovora dvije strane. U suprotnom, naglašavaju evropski izvori, nema razloga za novu diskusiju o tome.

Implementacija postignutih sporazuma i napredak u pregovorima sa Prištinom, uslov je koji je, na putu do kandidatskog statusa, Srbiji postavljen na decembarskom samitu evropskih lidera. Tada je obećano da će se toj temi u februaru vratiti evropski ministri, a početkom marta i njihovi šefovi država ili vlada koji bi, ukoliko se potvrdi napredak, trebalo da stave potpise na odluku o kandidatskom statusu za Srbiju.

Tada je evropski komesar za proširenje, Štefan File iznio mišljenje da postoji kritična masa, odnosno pozitivno raspoloženje evropskih članica za takvu odluku.

"Visok stepen priznavanja kakav evropske članice imaju kada je u pitanju ispunjavanje evropskih kriterija, puna saradnja sa Haškim sudom, i iznimno važna uloga kakvu Srbija ima u regionalnom pomirenju, sve to jeste čvrsta osnova na kojoj bismo trebali da budemo u mogućnosti da uskoro dodjemo do kandidatskog statusa", istakao je File.

XS
SM
MD
LG