Linkovi

Karter se oseća “lagodno” u borbi protiv raka


Bivši predsednik SAD Džimi Karter
Bivši predsednik SAD Džimi Karter

Bivši američki predsednik Džimi Karter kaže da testovi isečka izvadjenog iz njegove jetre otkrivaju da ima melanomu, odnosno rak kože, koji se proširio na njegovu jetru i mozak.

Karter je objasnio da je u početku mislio da je tumor bio ograničen na njegovu jetru i da je operacijom kompletno uklonjen te da mu je zbog toga laknulo. Zabrinutost se ponovo javila tog istog dana kada su dalji testovi otkrili tumore na njegovom mozgu. Karter je objasnio da je bio iznenadjujuće miran na pomisao da mu je ostalo nekoliko nedelja života jer je preovladala svest da je imao pun život, hiljade prijatelja. Bivši predsednik je istakao da je daleko mirniji povodom budućnosti no što je to slučaj sa njegovom ženom.

Njegova 69-godišnja supruga, bivša prva dama Amerike, Rozalin Karter, je danas sedela u prvom redu u auditorijumu Karterovog centra u Atlanti kada je 39 -ti predsednik opširno odgovarao na pitanja povodom svog zdravlja, I budućih izgleda dok se sprema za radijaciju I lekove u borbi protiv raka. On je ukazao kako ne zna kako će se osećati, ali da će sve prepustiti svojim lekarima.

Istoričari navode da je Karterov potez da u javosti diskutuje o svom zdravlju redak medju predsednicima. Medjutim, rak je veoma prisutan u njegovoj porodici jer su mu otac, brat I dve sestre umrli od te bolesti, od koje je I njegova majka obolela u kasnim godinama života. Džimi Karter je pisao o porodičnoj borbi protiv te bolesti u svojoj najnovijoj knjizi “Pun Život”. Tokom promocije knjige bivši američki predsednik je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je u knjizi nastojao da ispriča stvari koje nikada ranije nije rekao u javnosti, poput instance kada je gotovo ubijen (poginuo) na podmornici.

Predsednik Karter je takodje naglasio da je jedan od vodećih principa kojih se drži u životu nešto čemu ga je naučila njegova nastavnica iz srednje škole u mestu Pleins, Džulija Kolman, što je uključio i u svoj inauguralni govor kad je postao predsednik:

“Prilagodjavajte se promenljivim vremenima, ali ne dozvolite da promenite principe.“

XS
SM
MD
LG