Linkovi

Zabrana mobilnih telefona tokom vožnje?


Zabrana mobilnih telefona tokom vožnje?
Zabrana mobilnih telefona tokom vožnje?

Američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja neočekivano je preporučila da vozači ni na koji način ne upotrebljavaju mobilne telefone tokom vožnje. Pomenuta uprava, koja je odgovorna za utvrđivanje uzroka saobraćajnih nesreća, pozvala je sve američke savezne države da zabrane svaku upotrebu ličnih elektronskih uređaja tokom vožnje, osim u vanrednim situacijama. Zabrana bi obuhvatila čak i uređaje koji omogućavaju korišćenje telefona bez ručnog manipulisanja, a ne bi se odnosila samo na uređaje za satelitsku navigaciju. Uprava kaže da bi takva zabrana znatno smanjila broj saobraćajnih nesreća i ljudskih žrtava.

Ćerka Elise Ši tek je postala tinejdžer kada je vozač jednog kamiona, koncentrisan na svoj mobilni telefon, udario u njen školski autobus.

Margej je bila jedino dete u autobusu i sada je mrtva“, kaže Elisa Ši.

Ogroman broj porodica doživeo je tragediju gubitka voljenih u nesrećama koje su izazvali vozači zaokupljeni nečim drugim. Džejsi Gud je preživela, ali njeni roditelji nisu.

Oba roditelja su mi momentalno poginula, a ja nisam disala. Prvih 36 sati nisu očekivali da ću preživeti“, kaže Džejsi Gud.

Predlog zabrane komuniciranja telefonom ili SMS porukama, čak i uz pomoć uređaja koji oslobađaju ruke, dat je posle ove teške nesreće u Misuriju. Vozač tinejdžer poslao je i primio 11 SMS poruka tokom 11 minuta pre udesa u kome je poginulo dvoje a ranjeno 38 osoba.

Nesreće događaju u trenutku.Vozač mora sve vreme da bude na oprezu. Nikada ne znate koji poziv ili koja poruka će vam biti poslednji ako to radite dok ste za volanom“, kaže Debora Hersman iz Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja.

Uprava za bezbednost drumskog saobraćaja kaže da 90 odsto vozača podržava zabranu SMS poruka, a 60 odsto zabranu telefonskih razgovora tokom vožnje. Problem je u tome što 80 odsto njih priznaje da to ipak radi.

Vozači priznaju da je to problem, ali ipak to rade jer misle da su bolji od prosečnih. Da će se oni snaći, dok su drugi ludaci koji to ne mogu i koje bi trebalo kazniti. Na to stalno nailazimo u našim istraživanjima“, kaže Ras Rejder iz Instituta za osiguravanje bezbednosti drumskog saobraćaja.

On kaže da njihova istraživanja pokazuju da zabrane telefona ne smanjuju broj nesreća i troškove osiguranja, možda zato što vozačima mnogo štošta odvraća pažnju.

Ali Rejder i drugi stručnjaci kažu da bi tehnologija za sprečavanje sudara mogla to da promeni. Istraživanje je pokazalo da džip marke Volvo, koji automatski koči kada oseti potencijalni sudar, ima mnogo manju šansu da se nađe u sudaru od drugih vozila.

„To svakako doprinosi bezbednosti jer vozači ne reaguju uvek pravilno u takvim slučajevima“, kaže Rejder.

Ali ovakvi automobili još nisu svima dostupni pa američke vlasti preporučuju da tokom vožnje ipak isključite vaš mobilni.


XS
SM
MD
LG