Linkovi

Otac otetog vojnika apeluje na Talibane


Bov Bergdal - zarobljenik Talibana - na video snimku iz 2010. godine.
Bov Bergdal - zarobljenik Talibana - na video snimku iz 2010. godine.

Okolnosti pod kojima je specijalac američke Armije, Bov Bergdal, nestao iz svoje jedinice u Avganistanu su i dalje maglovite, ali video snimci koje su talibanski ekstremisti nedavno objavili, sugerišu da je Bergdal još živ. Bergdalova porodica je ovog meseca, prvi put zatražila od talibana da oslobode vojnika.

Protekle su gotovo dve godine otkako je Taliban zarobio Bova Bergdala u Avganistanu. Oni koji su ga zarobili, objavili su nedavno nekoliko video snimaka američkog vojnika, koji su sada postavljeni na Ju Tjub, na kojima on kaže da se sa njim dobro postupa.

„Kao što možete da vidite, jak sam i fizički sposoban...“

Jedan snimak prikazuje Bergdala kako vežba.

Tokom većeg dela njegovog zarobljeništva, Bergdalova porodica se nije oglašavala. Međutim, početkom meseca, njegov otac Robert Bergdal je stavio na JuTjub svoj snimak na kojem moli da mu oslobode sina.

Naš sin je iskorišćen. Prošlo je vreme i za Boa i za ostale da se vrate kući...“

Stariji Bergdal je zamolio i pakistansku Armiju za pomoć, zahvaljujući joj se za žrtvovanje na bojnom polju i potom se zahvaljujući i onima koji su mu zarobili sina.

Možda će nekima biti čudno, ali mi moramo da se zahvalimo i onima koji gotovo dve godine brinu o našem sinu. Znamo da je naš sin zarobljenik, ali je istovremeno i gost u vašem domu.“

Bov Bergdal je nestao juna 2009, po završetku stražarske smene na borbenoj ispostavi u jugoistočnom Avganistanu. Kasnije, na video snimku koji su objavili oni koji ga drže, on objašnjava da se pri povratku zadržao i odvojio od svoje jedinice. I dalje se ne zna gde se nalazi, ali eksperti kažu da je po svemu sudeći na plamenskom području u Pakistanu, nekoj vrsti zabranjene zone, čak i za pakistansku vojsku. Na snimcima objavljenim ubrzo posle zarobljavanja, izgledalo je kao da Bergdal govori slobodno i bez pritiska, kritikujući politiku Sjedinjenih Država u Avganistanu i pozivajući trupe da odu iz zemlje. Eksperti ističu da je ta vrsta propagande cilj zarobljavanja Amerikanaca.

Naša glupost nas je toliko zaslepila da izgleda kao da odbijamo da vidimo omaške i grube greške koje neprekidno ponavljamo“, rekao je Bergdal.

Ali kasniji video snimci, kao što je jedan objavljen u aprilu, pokazuju mladića koji deluje sve očajnije.

Svakog dana čeznem da se vratim. Bol u mom srcu da ponovo vidim porodicu se ne smanjuje. Molim vas, oslobodite me. Preklinjem vas. Vratite me kući.“

Marvin Vejnbaum iz Bliskoistočnog instituta kaže da činjenica da Bergdal izgleda da je živ i dobro, posle toliko vremena, znači da oni koji su ga zarobili i dalje misle da može da im koristi. Oni traže određen broj zarobljenika u zamenu za Bergdala.

Oni ne traže Mesec, ne traže nešto nemoguće, ne traže oslobađanje stotina zarobljenika. Ne traže oslobađanje, koliko ja shvatam, nijednog od svojih vođa.“

Vest o apelu Bova Bergdala i njegovog oca se pojavila u vreme ubistva vođe Al-kaide Osame bin Ladena. Postavlja se pitanje zbog čega američka vojska ne može da pronađe Bergdala?

Na posletku smo pronašli Osamu bin Ladena, ali su na tome toliko godina radile stotine ljudi“, objašnjava Marvin Vejnbaum.

Zarobljenici poput Bergdala mogu godinama da se prebacuju iz skrovišta u skrovište, a da to ne privuče bilo čiju pažnju.

XS
SM
MD
LG