Linkovi

Objavljen takmičarski deo Kanskog festivala


Predsednik i direktor Kanskog festivala Žil Žakob i Tieri Fremo na konferenciji za novinare u Parizu, 14. aprila 2011.
Predsednik i direktor Kanskog festivala Žil Žakob i Tieri Fremo na konferenciji za novinare u Parizu, 14. aprila 2011.

Nešto manje od mesec dana pre početka prestižnog filmskog festivala u Kanu, objavljeno je 19 ostvarenja koja će se nadmetati za glavnu nagradu - Zlatnu palmu.

Izvršni direktor festivala Tijeri Fremo, na konferenciji za novinare u Parizu razmotrio je takmičarski deo programa, ali i filmove koji se prikazuju van konkurencije.

Među njima je novi film Vudija Alena, „Ponoć u Parizu“, koji otvara festival. Za Zlatnu palmu se, između ostalih, takmiče priča Pedra Almodovara o plastičnom hirugu-osvetniku „Koža u kojoj živim“, sa Antonio Banderasom u glavnoj ulozi, kao i istorijska drama Terensa Malika „Drvo života“, u kojoj glume Bred Pit i Šon Pen. Taj film trebalo je da bude premijerno prikazan na prošlogodišnjem festivalu u Kanu, ali nije završen na vreme.

Publika u Kanu imaće prilike da vidi nove filmove Larsa Von Trira, Akija Kaurismakija, Nanija Moretija i Nurija Bilgea Cejlana, a za jednog od favorita važi i francusko-rumunski reditelj Radu Mihajleanu. U takmičarskom delu je i debi Paola Sorentina na engleskom jeziku "This must be the place", u kojem glavnu ulogu tumači Šon Pen. Novi film Džodi Foster „The Beaver“, u kojem glumi Mel Gibson, koji se nalazi u nemilosti američke javnosti i filmske industrije, biće prikazan van konkurencije, kao i novi nastavak „Pirata sa Kariba“ - "On Stranger Tides", i animirani film "Kung Fu Panda 2".

Kanski festival održava se od 11. do 22. maja, a predsednik žirija je Robert De Niro.

XS
SM
MD
LG