Linkovi

Debata kandidata za Genealnog sekretara UN


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Deset od ukupno 12 kandidata za položaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija učestvovalo je u debati u sedištu UN-a u Njujorku koja je, prvi put u istoriji, prenošena uživo. Time se želelo uneti potpunu transparentonst procesa izbora novog šefa Svetske organizacije.

Kandidati su se prvo predstavili na početku trosatne debate a zatim su im postavljana razna pitanja - od onog zašto žele taj posao do pitanja o klimatskim promjenama.

Jedan od prvih učesnika debate bio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je predstavio svoj program od 53 tačke, koji se odnosi na reforme UN. Rekao je da veruje da svetska organizacija treba da se promeni i istakao da ima jasan plan kako da se to učini.

“Nije sve u redu sa Ujedinjenim nacijama. Bojim se da je sve veća predstava da istorijske uspehe ove organizacije sve više opterećuje osećaj stagnacije i promašaja, moramo da preduzmemo nešto u vezi sa tim.”

U debati je učestvovalo još troje kandidata iz regiona: bivša hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, crnogorski šef diplomatije Igor Lukžić i bivši slovenački predsednik Danilo Turk.

Vesna Pusić je pored ostalog istakla:

“Glavna teme mog života su mir, razvoj i ljudska prava, koji su za mene apsolutno uvek bila u centru pažnje – na njih sam bila fokusirana gledajući i sa stanovišta regiona i sveta u celini.”

A Igor Lukšić, kandidat Crne Gore je ukazao:

“Kada je reč o izazovima sa kojima se UN suočavaju moramo da poštujemo glavne principe kao što je rodna ravnopravnost. Hteo bih da istaknem i to da je 50 odsto svetskog stanovištva ispod 25 godina starosti. Moramo da pripremimo UN i moramo da radimo u njihovu korist, to su generacije koje dolaze.”, naveo

Bivši predsednik Slovenije Danilo Turk je istakao da za vodjenje Ujedinjenih nacija potrebno je iskustvo, predanosti i posedovanje vizije za obnovu svetske organizacije.

U Njujorku se nisu pojavili samo makedonski kandidat, Srđan Kerim i Slovački ministar spolnjih poslova, Miroslav Lajčak.

XS
SM
MD
LG