Linkovi

Osumnjičeni teroristi u Kanadi pred sudom


Konferencija za štampu u Torontu povodom hapšenja osumnjičenih terorista.
Konferencija za štampu u Torontu povodom hapšenja osumnjičenih terorista.

Kanadske vlasti optužile su dvojicu muškaraca da su uz podršku elemenata Al Kaide u Iranu planirali da napadnu voz u području Toronta

Dvojica muškaraca optuženih za planiranje terorističkog napada u Kanadi pojavili su se pred dva odvojena suda.

Kanadske vlasti navode da su 35-godišnji Raed Džaser i 30-godišnji Čiheb Eseghajer planirali da napadnu putnički voz u Torontu uz podršku elemenata Al-Kaide u Iranu.

Džaser se pojavio u sudnici u Torontu i odbacio umešanost u zaveru. Kasnije u toku dana njemu će biti odredjena kaucija.

Eseghajer, student poreklom iz Tunisa, pojavio se pred sudom u Montrealu. On je zadržan u pritvoru i očekuje se da će biti prebačen u Toronto kako bi tamo izašao pred sud.

Dalji detalji nisu poznati javnosti jer je zabranjeno objavljivanje informacija sa sudjenja.

Kanadske vlasti saopštile su da nema nagoveštaja da su napadi planirani uz podršku zvaničnog Teherana. Iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi nazvao je kanadske tvrdnje o vezama napadača sa Iranom "besmislenim izmišljotinama."

Iran i Kanada nemaju diplomatske veze od 2012. godine.

Istražitelji navode da su optuženi imali „sposobnost i nameru“ da sprovedu napad ali da nije bilo neposredne opasnosti za javnost, službenike železnice, putnike niti infrastrukturu železnice.

Kanadska Kraljevska konjička policija je saopštila da su optuženici pronađeni uz pomoć američkih vlasti. Pomenuta zavera nije bila vezana sa prošlonedeljnim bombaškim napadima tokom Bostonskog maratona.
XS
SM
MD
LG