Linkovi

Dejvid Kameron promoviše novi britanski konzervativizam


Dejvid Kameron, lider Konzervativne stranke, preuzeo je ulogu novog britanskog premijera. Mladi političar promoviše novu vrstu konzervativizma u Britaniji i već je načinio krupne kompromise formirajući koaliciju sa liberalnim demokratama.

Kada su novi britanski premijer, konzervativac Dejvid Kameron, i njegov potpredsednik Nik Kleg – liberalni demokrata, izašli pred novinare u vrtu rezidencije u Dauning stritu broj 10, Kameron je poručio da prva koaliciona vlada u 70 godina označava – stvarne promene.

To je nova politika gde je nacionalni interes važniji od stranačkog interesa, gde saradnja nadjačava konfrontaciju, gde kompromis, spremnost na dogovor, i razumno, civilizovano, odraslo ponašanje nisu znak slabosti, već znak snage.“

Kameronova predizborna kampanja zasnivala se na obećanju promena. Negovao je imidž „čoveka iz naroda“ i proveo puno vremena sa mladima – tako se na jednom skupu pojavio sa pop pevačem Gerijem Barlouom iz benda Take That. Novi premijer dobro razume razmišljanja mladih – kaže Toni Trevers sa Londonske škole za ekonomiju.

Mislim da će on s lakoćom voditi koalicionu vladu. On je moderan, mlad čovek, najmladji britanski premijer od 1812.“

Neki politički eksperti Kameronovu mladost poistovećuju sa neiskustvom. Od kada je postao vodja stranke 2005, trudio da se Konzervativnu partiju učini više populističkom, i skovao je izraz „saosećajni konzervativizam“.
Analitičari kažu da će partnerstvo sa liberal-demokratama dodatno pomoći Kameronu da promeni imidž svoje stranke.

Novi lider udaljava se od nasledja možda najpoznatijeg konzervativnog premijera Britanije – „čelične lejdi“ Margaret Tačer. Filip Blond, direktor političkog instituta Respublika, saradjivao je sa Kameronom i hvali njegove kvalitete lidera.

Neko ko se trudi da prebrodi jaz izmedju levice i desnice, ko želi da se obraća svim gradjanima, i štiti interese svih, mislim da je to vrsta konzervativizma koju Dejvid pokušava da postigne", kaže Bond.

Dok preuzima vlast u zemlji, Kameron se suočava sa velikim izazovima. Obećao je da će u roku od 50 dana usvojiti hitan budžet kako bi počeo rešavanje problema britanskog deficita od 241 milijarde dolara. Novi budžet sadržaće najveće smanjenje troškova u celoj generaciji.

Osim toga, Kameron i njegovi koalicioni parnteri imaju različite stavove o krupnim pitanjima, uključujući i politiku prema Evropi.

Britanski analitičari kažu da ono što se zna o Kameronu nije nužno i pokazatelj toga kakav će premijer on biti. Neki kažu da je formiranjem koalicione vlade već dokazao svoje liderske sposobnosti. Kameron se nada da će imati dovoljno vremena na raspolaganju – on kaže da ne namerava da raspisuje izbore u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG