Linkovi

Bez saglasnosti o rešenju krize


Britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare
Britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare

Britanski premijer Dejvid Kameron danas se sastao sa nekoliko evropskih lidera, među kojima su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik EU Herman Van Rompej. Kameron je zatim razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel posle čega su dvoje lidera na zajedničkoj konferenciji za novinare zaključili da nisu uspeli da prevaziđu razlike u pogledu metoda za rešenje dužničke krize evrozone.

Lideri Nemačke i Britanije pokušali su da istaknu pozitivne strane razgovora.

“U mnogim stvarima se u potpunosti slažemo, kao npr. o važnosti jedinstvenog tržišta i potrebe za budžetskom disciplinom kao i o neophodnosti da sve zemlje pojedinačno rešavaju svoje državne dugove i budežtske deficite”., kazao je Kameron.

Međutim, na konferenciji za novinare posle razgovora dvoje lidera vodećih evropskih sila, bilo je evidentno da razlike u pogledu rešenja dužničke krize evrozone i dalje postoje. U vezi sa gorućom temom uvođenja tarifa na evropske finansijske transakcije - koju podržava Berlin, ali ne i London – oba lidera su ostali pri svojim stavovima. Britanija smatra da bi uvođenje tarife u Evropi bilo katastrofalno ukoliko u tome ne učestvuju i zemlje kao što su Sjedinjene Države i Kina.

“Složili smo se da bi obe zemlje pod hitno trebalo da primene te mere na globalnom nivou. Međutim u Evropi nije napravljen nikakav pomak i zato moramo da radimo na tome. Mi smatramo da to mora da se obavi”, istakla je Merkel,

Što se tiče krize u evrozoni, Kameron se založio za odlučnu akciju koja bi dovela do stabilizacije, dok je Angela Merkel još jednom podržala oprezniji pristup koji je nazvala “korak-po-korak”.

Međutim takav – spor - napredak je ono što brine novog predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija. Dok su pozivi Evropskoj centralnoj banci da preduzme akciju kako bi zaustavila krizu sve učestaliji, Dragi je okrenuo list i apelovao na evropske lidere da se pokrenu i omoguće upotrebu evropskog fonda za finansijsku pomoć.

XS
SM
MD
LG