Linkovi

Suđenje liderima Crvenih Kmera


Sudnica u Kambodži u kojoj se sudi liderima Crvenih Kmera
Sudnica u Kambodži u kojoj se sudi liderima Crvenih Kmera

Najviši preživeli lideri Crvenih Kmera pojavili su se danas u sudu u Kambodži na početku dugo očekivanog sudjenja za zločine protiv čovečnosti.

To sudjenje je najvažnije za Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine, koji je osnovan da bi pokazao nepristrasnu pravdu i dovede do zalečenja rana u zemlji dugo podeljenoj zverstvima Crvenih Kmera, izvršenim krajem sedamdesetih godina.

Oko 500 ljudi, od kojih su mnogi žrtve Crvenih Kmera, ispunilo je sudnicu na početku procesa. Četvorica ostarelih optuženika sedela su zajedno iza zavese, bez lisica na rukama, kako bi saslušali čitanje optužnice. Trojici je potom iz zdravstvenih razloga dopušteno da napuste sudnicu.

Sudi se 79-godišnjem Kijeu Sampanu, nominalnom šefu države, 84-godišnjem Nuonu Čeu, vodećem ideologu Crvenih Kmera, 85-godišnjem Lengu Sariju, ministru inostranih poslova, i njegovoj supruzi 79-godišnjoj Leng Tirit, koja je bila ministarka za socijalna pitanja. Svi su demantovali optužbe, koje obuvhataju ratne zločine, genocid, verski progon i torturu. Pol Pot lider Crvenih Kmera umro je 1998.

XS
SM
MD
LG